Hur kvinnor i Zimbabwe använder traditionella fröer för att bekämpa klimatförändringarna
I det torra landskapet runt Gwanda, i Matabeleland-provinsen i Zimbabwe, visar kvinnor vägen framåt genom att odla traditionella fröer och anpassa sig till klimatförändringarna. Dessa kvinnor har länge varit förvaltare av lokal frökultur, och nu använder de sin kunskap för att skydda inhemska grödor som hirs, durra och cowpeas – grödor som är bättre anpassade till det varma och torra klimatet i regionen. När regnperioderna blir alltmer oförutsägbara och torkan vanligare, visar sig dessa traditionella fröer vara mer pålitliga än moderna hybrider.
Fröerna som förr gick i arv
Gwanda är en av de torraste platserna i Zimbabwe. Regnet är både sparsamt och oregelbundet. Många år kommer regnet sent – eller inte alls. Det gör det svårt för familjer att odla tillräckligt med mat. Men kvinnorna i Gwanda vägrar ge upp. I generationer har de varit väktare av traditionella fröer – smågrödor som hirs, durra och rapoko. Fröerna har gått i arv från mor till dotter. De har förvarats i lerkärl, korgar eller säckar i kök och hyddor. De har såtts med omsorg, delats med grannar och betraktats som gåvor från jorden.

Men med tiden trängdes dessa traditionella fröer undan av hybrider. De nya fröerna lovade större skördar, men krävde kemikalier, konstgödsel och mycket vatten. I Gwanda, där vatten är en bristvara, misslyckades många av dessa nya grödor. Det ledde till att människor förlorade pengar, missade skördar – och tappade hoppet.
Nu vänder kvinnorna i Gwanda tillbaka till sina rötter. De återinför traditionella fröer som är tåliga, starka och bättre anpassade till den torra miljön.
”Våra mormödrar visste bättre”
”Vi insåg att våra mormödrar visste bättre”, säger Nokuthula Dube, 54 år och bonde i byn Thulilishongwe. ”Smågrödorna behöver inte mycket regn. De växer även när solen är för stark. Och vi kan spara fröerna och plantera dem igen nästa år.”
Tillsammans med andra kvinnor i byn startade Nokuthula en gemensam frögrupp. Varje medlem tar med fröer hemifrån – hirs, cowpeas, jordnötter och mer. Kvinnorna delar fröerna fritt med varandra och hjälper varandra att så. De lär också upp yngre kvinnor i hur man tar hand om fröerna och hur de ska lagras efter skörden.
”De här fröerna är vår skatt,” tillägger Nokuthula. ”De ger oss mat och säkrar vår framtid.”
Fröbanker och framtidstro
Kvinnorna har också börjat bygga små fröbanker – där fröerna förvaras säkert, svalt och torrt. Dessa fröbanker sköts av kvinnorna själva. De bestämmer vilka fröer som ska odlas, vilka som ska delas ut, och hur banken ska hållas fylld år efter år.
I ett närliggande område leds en annan kvinnogrupp inom Rural Women’s Assembly av Tshamabili Ncube. Där blandar man traditionella jordbruksmetoder med nya idéer. De gräver små gropar fyllda med kompost för att samla upp vatten och förbättra odlingen i torr jord. De sår sina traditionella fröer i dessa gropar – och resultaten har blivit mycket bättre.

Mer än mat – en rörelse av kvinnlig kraft
Odlingen av traditionella fröer har lett till mer än bara mat. Den har gett kvinnor stolthet och självförtroende. Många av dem utbildar nu andra, de håller workshops och talar på lokala möten om traditionella fröer och klimatförändringar.
Rural Women’s Assembly’s arbete har också hjälpt till att återuppbygga gemenskapen. Under skördetid samlas kvinnorna för att tröska hirs, skala jordnötter och dela berättelser. Dessa sammankomster är fulla av sång och skratt. Barnen tittar på och lär sig. På så vis förs kunskap vidare – inte bara om jordbruk, utan även om livet.
Utmaningarna finns kvar – men det gör också styrkan
Men utmaningarna finns kvar. Många kvinnor äger inte marken de odlar på. Vissa pressas att återgå till hybrida fröer. Och klimatförändringarna gör perioderna av torka allt värre, men kvinnorna i Gwanda känner sig redo.
”Vi kan inte styra regnet,” säger Nokuthula. ”Men vi kan styra våra fröer. Och med dessa fröer kan vi överleva.”
Dessa kvinnor visar att motståndskraft mot klimatförändringar inte alltid kommer utifrån. Ibland kommer den från förfädernas kunskap, från fröerna i lerkärlen, och från de starka händerna hos landsbygdens kvinnor – kvinnor som aldrig slutat tro på jorden.
Det här arbetet är möjligt tack vare människor som du.
Ditt stöd hjälper kvinnor som Nokuthula att återta kontrollen över sina liv, sin odling och sin framtid.
Genom att ge en gåva idag kan du:
- Stötta nya fröbanker i utsatta byar
- Hjälpa kvinnor att odla mat i ett föränderligt klimat
- Bidra till utbildning och gemenskap i lokala jordbrukssamhällen
Tillsammans sår vi frön av hopp, motståndskraft och framtid.
Tack för att du står vid kvinnornas sida.