Justiça Ambiental! (JA!) - Afrikagrupperna

Justiça Ambiental! (JA!)

Justiça Ambiental! (JA!) arbetar för miljörättvisa och klimaträttvisa som konkreta sätt att uppnå jämlikhet och rättvisa i samhället.

  • Moçambique

Justiça Ambiental! (JA!)

Moçambique, ett av jordens fattigaste länder, är paradoxalt nog rikt på naturtillgångar. Detta har lokalbefolkningen sällan glädje av, tvärtom har fattigdomen ökat det senaste decenniet. Landgrabbing, som innebär att människor drivs bort från sina hem och sin försörjning, utan meningsfull konsultation eller kompensation, för att ge plats åt exempelvis enorma kolgruvor eller jordbruk i industriell skala, är ett stort problem. Vinsterna i fickorna på transnationella företag och en liten inhemsk elit. Miljöförstöringen som följer, inte minst kring kolgruvorna i provinsen Tete, orsakar svåra hälsoproblem.

Justiça Ambientals arbete

Justiça Ambiental (JA!) betyder Miljörättvisa på portugisiska och ”ja” betyder nu. JA! arbetar utifrån ett holistiskt synsätt och ser miljörättvisa och klimaträttvisa som konkreta sätt att uppnå jämlikhet och rättvisa i hela samhället, i nutid och för kommande generationer. Utgångspunkten är att användning av naturresurser måste ske på ett hållbart sätt och utgå från lokala behov.

På lokal och nationell nivå arbetar JA! med att stötta och mobilisera lokalsamhällen att stå upp för sina rättigheter, bland annat genom att organisera utbildningar i markrättigheter och tillhandahålla juridiskt stöd. Särskilt fokus lägger JA! på att öka kvinnors engagemang. De sprider också kunskap om rätten att säga nej (The Right to Say No). JA! bedriver också internationellt påverkansarbete och koordinerar bland annat nätverket Say No to Gas! in Mozambique som driver kampanjer med fokus på de förödande konsekvenserna av fossilgasprojekten i Cabo Delgado i norra Moçambique.

JA!s enträgna arbete för att mänskliga rättigheter ska prioriteras över företags vinster har uppmärksammats internationellt. 2024 utsågs Anabela Lemos, grundare av JA!, till en av årets pristagare av Right Livelihood Award. I december besökte Anabela, tillsammans med kollegan Erika Mendes, Stockholm för att ta emot priset. Vid upprepade tillfällen, bland annat på ett riksdagsseminarium, lyfte Anabela och Erika problematiken med de svenska AP-fondernas innehav kopplade till fossilgasprojekten i Cabo Delgado.

Läs mer: https://ja4change.org/

Francisco Milamba är en av de fiskare som har påverkats av naturgasprojektet. Bild: Justiça Ambiental/ Milieudefensie

STÖD OSS