CLP
CLP (Church Land Programme) stöttar grupper som blir marginaliserade och som organiserar sig för att stärka sina rättigheter.
Sydafrika
CLP (Church Land Programme) – För rätten till mark
CLP arbetar tillsammans med människor som kämpar för rättvis fördelning av mark samt rätten till ett värdigt boende. CLP är verksamma i provinsen KwaZulu- Natal, främst på landsbygden men också i urbana miljöer.
Decennier efter det formella avskaffandet av apartheid är Sydafrika idag ett av världens absolut mest ojämlika länder. De rikaste 10% av befolkningen kontrollerar hela 80% av de ekonomiska tillgångarna. Likaså är tillgången till mark, värdig bostad, infrastruktur för el, vatten och avlopp extremt ojämlik. Dagens ojämlikhet(er) följer apartheids struktur och aspekter som etnicitet, klass och kön samverkar i systematisk marginalisering av grupper.
I spåren av gruvindustri och andra extraktiva verksamheter följer miljöförstöring, luftföroreningar och förlust av odlingsbar mark. Redan sårbara grupper som lever i fattigdom drabbas värst. Människor ser dock inte på i tystnad, tvärtom organiserar sig lokalsamhällen mot gruvor, mot rivningar av informella bostäder, för tillgång till elektricitet och för tillgång till mark.
CLP:s arbete
CLP arbetar med stötta människor som organiserar sig för tillgång till rättigheter och rättvisa, vilket i praktiken oftast innebär tillgång till mark, bostad och möjligheten att leva värdiga liv.
Den främsta metoden i arbetet är animering. Metoden innebär att diskutera, identifiera problem och lära genom gemensamt skapande av animeringar. CLP ser detta som kärnan av politisk demokrati; att människors röster och behov ska vägleda förändringsarbete.
Bristfällig infrastruktur och informella bostäder är extra sårbara för extrema väderförhållanden som exempelvis översvämningar, något som förväntas öka i takt med eskalerande klimatkris. CLP jobbar därför också med att främja agroekologiska jordbruksmetoder och för matsuveränitet.
CLP har, liksom groundWork, ett nära samarbete medAbahlali baseMjondolo (The Shack-Dwellers’ movement), vars medgrundare Sibusiso Innocent Zikode fick Per Anger-priset 2021.