Lokalgrupper - Afrikagrupperna

Afrikagruppernas lokalgrupper

Vi har lokalgrupper på olika orter runtom i Sverige där medlemmarna engagerar sig på sin fritid för en rättvis värld. Aktiviteterna varierar beroende på medlemmarnas intressen.

Vill du starta en lokalgrupp?

Finns inte en lokalgrupp i din stad – då kan du starta din egna! Som medlem kan du gå ihop med 2-3 andra medlemmar och köra igång. En bra början är att bestämma hur ofta ni ska ses och hur ni kommunicerar till exempel; ska ni diskutera löpande i en Whats App grupp? Vill ni skriva mötesprotokoll och spara i en Google Drive? Vill ni bilda en styrelse för att strukturera lokalgruppen eller vill ni fungera mer som ett löst nätverk? En bra rekommendation är att ha en kontaktperson som ansvarar för kontakt med Afrikagrupperna kansli som kan kalla till möten osv.

Lokalgruppen bestämmer själva om vad ni vill göra tillsammans men det ska vara knutet till Afrikagruppernas verksamhet, stadgar och värdegrund. Vill ni till exempel starta en studiecirkel för att lära er mer om Västsahara? Anordna filmvisningar för att uppmärksamma kvinnliga småskaliga bönder i södra Afrika? Samla in pengar till Afrikagruppernas verksamhet? Ni väljer vad som känns kul och peppigt att göra inom lokalgruppen för att bidra till vårt gemensamma arbete för en rättvis värld.

Kontakta medlem@afrikagrupperna.se och meddela att ni bildats, ni kan också få mer stöd och tips för att komma i gång.

Lär känna våra lokalgrupper

Falu Afrikagrupp
Falun Afrikagrupp engagerar sig särskilt mycket för Västsaharas självständighet och arrangerar årligen en stor manifestation för att uppmärksamma och sprida information om frågan. De ordnar även föreläsningar med gäster från södra Afrika som berättar om situationen i regionen och Afrikagruppernas arbete.

Kontaktperson: Monica Lindh
Mejl: falun@afrikagrupperna.se

Gävle Afrikagrupp
Verkar i ett nätverk tillsammans med Alternativboden Lyktan, Gävleborgs biståndsgrupp och Färnebo Folkhögskola, som alla arbetar för internationell solidaritet och mänskliga rättigheter. De har alltid information och försäljning på Lyktan i centrala Gävle (Kyrkogatan 14), men i övrigt har verksamheten varit låg senaste tiden på grund av pandemin och få aktiva, så vi vill gärna bli flera!

Bor du i Gävletrakten och är intresserad av södra Afrika och Västsahara? Hör av dig till Gävle Afrikagrupp!
Kontaktperson: Irene Eriksson, ordförande
Mejl: gavle@afrikagrupperna.se 

Göteborg Afrikagrupp (GAG)
Göteborgs Afrikagrupp anordnar ett antal träffar och aktiviteter per år. Vår verksamhet är öppen för alla vilket betyder att du alltså inte behöver vara medlem för att delta och du är alltid hjärtligt välkommen! Vill du få information om vad som är på gång kan du gå med i vår FB grupp ”GAG – Göteborgs Afrikagrupp” där vi lägger ut alla event/aktiviteter eller höra av dig till oss på e-post: goteborg@afrikagrupperna.se  

Du är varmt välkommen att bidra med dina synpunkter och/eller ditt engagemang!

Följ Göteborgs Afrikagrupp på Facebook!

Mejl: goteborg@afrikagrupperna.se  

Malmö AfrikagruppLokalgruppen är vilande för tillfället
Välkommen att engagera dig i Rättvis vinhandel kampanjen och Västsahara med oss. Vi ordnar film- och biovisningar, seminarier, åker på Urkult-festival och springer (och går) för Västsaharas frihet, både i Skåne, norra Sverige och Saharaöknen.
Vi är ett dedikerat gäng som gärna välkomnar fler aktiva och idéer.

Följ Malmö/Lund Afrikagrupp på Facebook HÄR och HÄR!

Stockholm Afrikagrupp
Vill du lära dig mer om vad som händer på den afrikanska kontinenten och hur vårt handlande påverkar människor i länder i Afrika? Vi diskuterar ämnen såsom mat & försörjning, hiv & jämställdhet, lantarbetares villkor, med mera.

Följ Stockholms Afrikagrupp på: Facebook

Mejl: stockholm@afrikagrupperna.se

Uppsala Afrikagrupp
Engagerar sig i Afrikagruppernas kampanjer för en rättvisare värld och stödjer våra partnerorganisationer i södra Afrika. De träffas var tredje vecka. Ofta ordnar vi föreläsningar om intressanta frågor som har med Afrika att göra. De läser afrikanska författare i en litteraturcirkel på Stadsbiblioteket.

Följ Uppsala Afrikagrupp på Facebook!

Mejl: uppsala@afrikagrupperna.se

Växjö Afrikagrupp

Afrikagrupperna Växjö är både en lokalgrupp och studentförening på Linnéuniversitetet i Växjö! Vi anordnar dokumentärvisningar, quiz och föreläsningar inom Afrikagruppernas olika policyområden. 

Vill du också vara med? mejla vaxjo@afrikagrupperna.se

Instagram: Afrikagrupperna_Vaxjo 
Facebook: Afrikagrupperna Växjö 

Ådalens Afrikagrupp (ÅAG)
Ett viktigt arbete för ÅAG är information om rättvis handel och försäljning av Fairtrade-varor på marknader, internationella träffpunkter och några arbetsplatser. ÅAG har ett brett samarbete med lokala organisationer som kommuner, studieförbund, bibliotek och andra kulturorganisationer.

ÅAG samordnade Afrikagruppernas aktiviteter på Urkult-festivalen i Näsåker med fokus på Västsahara. På den årliga filmdagen – ett samarbete med CinemAfrica och Film Västernorrland – visades filmer från Sydafrika, Lesotho, Nigeria och Sverige/Kamerun.

Mejl: adalen@afrikagrupperna.se

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS