Per Anger-priset till Sydafrikanska rättighetskämpen Sibusiso Innocent Zikode - Afrikagrupperna

Nyhet 2021-03-25

Per Anger-priset till Sydafrikanska rättighetskämpen Sibusiso Innocent Zikode

Per Anger-priset 2021 tilldelas människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode. Han kämpar för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. Priset delas ut av Forum för levande historia den 21 april.

Årets pristagare Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode arbetar för de fattigas rättigheter i Sydafrika. Ett av världens mest ojämlika länder. Han kämpar för rätten till hem och mark för samhällets mest marginaliserade medborgare. Han pekar på de svåra villkor som råder för de som bor i skjul i kåkstädernas fattigaste områden*.

Ett skjul som saknar vatten, elektricitet och avlopp är inte ett hem. Det är tvärtom livshotande villkor som slår särskilt mot kvinnor, barn och minoritetsgrupper. Orättvisorna är ännu tydligare nu när pandemin drabbar de redan utsatta, säger S’bu. Zikode.

S’bu. Zikode leder de fattigas kamp genom rörelsen Abahlali baseMjondolo, som han var medgrundare till för 15 år sedan då han själv bodde i en kåkstad till Durban. Idag har rörelsen 82 000 medlemmar. Tillsammans sätter de ljuset på korruption, maktstrukturer och våld mot de som bor i kåkstädernas slumområden, bland annat genom att driva rättsprocesser och nå ut medialt. För kampen att förändra har Zikode utsatts för hot och våld. Från hans rörelse har 18 medlemmar mördats för sitt engagemang under åren.

I år går Per Anger-priset till en man som gör uppror mot fattigdomen. Han kämpar för de fattigaste av de fattiga i Sydafrika, för deras rätt till ett hem och ett värdigt liv. Trots hot och våld fortsätter han att vara en röst för deras rättigheter. Han är en sann människorättskämpe, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

– Rätten till bostad är en mänsklig rättighet, trots detta ser vi hur hemlöshet, bostadsbrist och ojämlikhet växer globalt och även i Sverige. Vi på Afrikagrupperna arbetar för en rättvis värld och vill belysa och bekämpa fattigdomens orsaker. Årets Per Anger pristagare Sibusiso Innocent Zikode tar kampen för de mest utsatta på ett sätt som både upplyser och engagerar. Vi är så stolta över att ha nominerat honom och djupt tacksamma för de livsviktiga insatser han gör genom sin roll i rörelsen Abahlali baseMjondolo! säger Louise Lindfors på Afrikagrupperna

I årets nomineringsarbete med att välja ut 2021-års pristagare har nio internationellt erkända organisationer med brett kontaktnät deltagit: Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Individuell Människohjälp (IM), Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och We Effect.

Årets pristagare är nominerad av organisationen Afrikagrupperna.

*På engelska kallas dessa områden shack settlements eller informal settlements

Sibusiso Zikode Foto: Michael Jaspan
STÖD OSS