Rapporten Barometer 2024 - Miljö och Klimaträttvisa  - Afrikagrupperna %

Nyhet 2024-08-14

Rapporten Barometer 2024 – Miljö och Klimaträttvisa


Regeringen gör inte vad som krävs för att uppnå en rättvis och hållbar global utveckling – trots att de är bundna att göra det genom både EU, FN och den svenska riksdagen. Afrikagrupperna har tillsammans med över 20 organisationer granskat 24 politikområden inom jämställdhet, fred och säkerhet, klimat och miljö, företags ansvar för mänskliga rättigheter, utvecklingsfinansiering, och internationell handel. Granskningen visar att på enbart ett område har regeringen bidragit positivt. På övriga områden har politiken verkat negativt, eller inte alls.  

Ett av Afrikagruppernas tre huvudsakliga policyområden är klimaträttvisa, mat- och markrättigheter där vi under lång tid har arbetat på bred front för att, bland annat, driva insatser för matsuveränitet och klimat rättvisa, genom att förespråka biodiversitetsramverket för att främja skyddet av miljön och samhällen. Vi har drivit på för klimat rättvisa genom att främja småskaliga bönders frö- och mat rättigheter, främja kvinnors rätt till mark och uppmuntra hållbar livsmedelsproduktion.

Vi har bidragit med expertis och underlag till kapitlet Miljö- och klimaträttvisa, mer specifikt till samtliga underkapitel FN-förhandlingar om klimat och miljö, Finansiering till klimat och biologisk mångfald, Rättvist deltagande och inkludering i den globala omställningen och Ambitionsnivån i den nationella miljö- och klimatpolitiken. Afrikagrupperna understryker rekommendationerna att;

  • Regeringen bör inför och under COP29 verka för att alla parter (inklusive EU) senast 2025 skärper sina åtaganden under Parisavtalet i linje med 1,5-gradersmålet samt driva för en utfasning av alla fossila bränslen.
  • Regeringen bör säkra att hälften av Sveriges klimatbistånd går till klimatanpassning, och att det riktas mot resurssvaga länder.

    Regeringen bör säkerställa att utsatta gruppers perspektiv och möjligheter till deltagande finns med inte bara i bakgrundsbeskrivningar utan också i åtgärdspunkter i policydokument för klimat- och miljöarbete.

    Regeringen bör räkna in konsumtionsbaserade utsläpp i statistiken för att ge en korrekt bild av vad Sverige faktiskt släpper ut samt sätta skarpa mål och styrmedel för att nå nära noll konsumtionsbaserade utsläpp senast 2040.

Läs kapitlet här!

Barometer – Miljö och Klimaträttvisa

(430 Kb)

Stötta kampen för en rättvis värld!

Scanna koden nedan i din Swish-app för att enkelt skänka en gåva till Afrikagrupperna. Du kan förstås också skriva in Swish-numret manuellt.

STÖD OSS