Sommarforum – mötesplats Stockholm+50 - Afrikagrupperna

Evenemang

Sommarforum – mötesplats Stockholm+50

I juni möts världens ledare i Stockholm – 50 år efter att den första FN-konferensen om miljö ordnades. Men vad har egentligen hänt sedan dess? Denna distanskurs som går under 5 veckor mynnar ut i deltagande i ”Folkets forum” – en parallell mötesplats för engagerade från Sverige och världen där vi ser till att sätta press på makthavarna att genomföra verklig klimaträttvisa.

Frågor som kursen tar upp är bland annat:
❓Varför fortsätter klimatutsläppen och artutrotningen att öka trots alla år av toppmöten?
❓Varför växer klyftorna i världen?
❓Och viktigast av allt: hur kan vi vända utvecklingen och bryta storföretagens makt, skapa klimaträttvisa och sätta stopp för rasism och kolonialism?

Medverkande

Patricia Gualinga – ledare för Kichwafolket i Sarayaku, i Amazonasregionen i Ecuador som nyligen fick Palmepriset för sitt motstånd mot exploatering och skövling av regnskogen Amazonas.

Ilham Rawoot – från vrå partnerorganisation Justiça Ambiental som kämpar i södra Afrika mot fossilgasinvesteringar där bland annat AP fonderna är med och investerar.

Asad Rehman – War on Want, långvarig klimataktivist i Friends of the Earth International. Asad har arbetat 25 år med mänskliga rättigheter, klimaträttvisa, antirasism och för fred. Han arbetar för brett folkrörelsesamarbete med systemkritisk inriktning.

Tor Tuorda – Naturfotograf och samisk aktivist, särskilt engagarad i motståndet mot gruvan i Gállok. Bosatt i Randijaure nära Jokkmokk.

Claudia Arenas Ferro – Dekolonial feminist med rötter i Colombia, med lång erfarenhet av att arbeta med grupper på landsbygden som försvarar sina territorier.

Arne Müller – Journalist och författare från Umeå som granskar den gröna industriomställningen och gruvplanerna i Gállok. Arne driver Norrlandsparadoxen och har bl. a skrivit böckerna Smutsiga miljarder om den svenska gruvboomens baksida och Stockholm städerna och resten.

Göran Folin – var drivande i Almstriden och motkonferenserna i Stockholm 1972. Göran är aktiv i Jordens Vänner och lokalgruppen Alternativ Stad i Stockholm. Han är en av initiativtagarna till motkonferensen vid Stockholm +50.

Karolina Carlsson – Dansare och aktivist som bl. a bevakat skog mot Sveaskogs avverkningsplaner. Hon kommer att medverka med programpunkten Låt kropparna glädjas och vara med i försvaret av miljön!

Pat Mooney-What Next.
Jagoda Mucic– Ordförande Europeiska Jordens Vänner
Lucia Ortiz – Friends of the Earth Latin America
Meena Raman-Third World Network

Kursen går mellan 2 maj och 5 juni. Vi vill ha din anmälan senast 17 april.
Mer information och anmälan: https://farnebo.se/kurser/sommarforum/

STÖD OSS