UNDES ARBETE MOT TVÅNGSÄKTENSKAP - Afrikagrupperna

Nyhet 2024-12-10

UNDEs arbete mot tvångsäktenskap

Afrikagrupperna medverkar i årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (GBV), för att öka medvetenheten om tvångsäktenskap med barn och dess konsekvenser. 10 december är kampanjens sista dag och den internationella dagen för mänskliga rättigheter. 

Afrikagruppernas partnerorganisation UNDE är en elevorganisation som arbetar för barn och ungas rättigheter, både i och utanför skolan. UNDE sprider information och skapar medvetenhet om SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), med särskilt fokus på flickors rättigheter och möjligheter.  

Som nämnts i tidigare artiklar under kampanjen så ökar risken att utsättas för tvångsäktenskap när skolor hålls stängda på grund av naturkatastrofer, pandemi eller andra kriser. Skolan ska vara en trygg plats där barn och unga utvecklas och lägger grunden för framtiden. I skolan får barn kunskaper och möjligheter. Det är dock tyvärr också vanligt att elever blir sexuellt utnyttjade av lärare i Moçambique. Därför är UNDEs arbete så otroligt viktigt. Förutom att stärka flickors och pojkars kunskap om sina rättigheter så erbjuder UNDE rådgivning, stöd och hjälp med att anmäla vid fall av kränkningar av elevers rättigheter. Deras Tjejklubb (Club de Rapariga Capaz) skapar trygga rum för unga tjejer att stärka sin självkänsla och få kunskap om SRHR.

UNDE:s arbete mot tvångsäktenskap 

Att flickor tvingas gifta sig med äldre män rättfärdigas ofta av kulturella sedvänjor, som ett sätt att garantera familjens ”heder”. I vissa samhällen finns till exempel en social förväntan på att ”överlämna” flickor, som ett sätt att lösa konflikter eller skulder inom flickans familj. Även ekonomiska faktorer motiverar tvångsäktenskap. För många familjer som lever i fattigdom innebär den hemgift (lobolo) som betalas för flickan en ekonomisk lättnad.  

Lag mot tvångsäktenskap i Moçambique

Lagen, som sedan 2019 förbjuder tvångsäktenskap med barn under 18 år, syftar till att värna barns rättigheter och understryker att samtycke inte kan användas som ursäkt. Det är straffbart (böter, fängelse) att främja och möjliggöra tvångsäktenskap. 

Lagen finns till för att skydda och stötta dem som utsätts. Den erbjuder stöd i form av hälso- och sjukvård, psykologiskt stöd och hjälp att komma tillbaka till skolan. Efter att lagen antogs har satsningar på utbildning och upplysningskampanjer genomförts, både för att informera om de negativa konsekvenserna av tvångsäktenskap och för att stärka flickors egenmakt. För att lagen ska få effekt krävs engagemang och deltagande från familjer, skolor och lokala ledare. Både staten och civilsamhället har viktiga roller i att följa upp och garantera att lagen efterföljs.

Utmaningar 

Det som gör det svårt att bekämpa tvångsäktenskap i Moçambique är kombinationen av kulturella, ekonomiska och institutionella drivkrafter. Många lokalsamhällen vet fortfarande inte att lagen existerar. Djupt rotade traditionella normer gör att tvångsäktenskap anses normalt och kulturellt accepterat. Flickor som vägrar gifta sig eller blir gravida utanför äktenskapet diskrimineras, vilket gör äktenskap till ett socialt påtvingat ”val”. Fattigdomen i landet är utbredd. 

UNDE arbetar med utbildning och information för att öka kunskapen och medvetenheten om de negativa effekterna av tvångsäktenskap. De involverar skolor, föräldrar, lokalsamhällen och religiösa ledare för att förändra attityder och värderingar. Genom UNDE:s insatser ökar flickors (och pojkars) kunskap om sina rättigheter, och initiativ görs för att öka flickors ekonomiska egenmakt.  

En av UNDE:s största utmaningar är att få tillgång till områden med hög förekomst av tvångsäktenskap och försöka omvandla djupt rotade kulturella attityder. Många familjer, inklusive flickorna själva, är omedvetna om att tvångsäktenskap innebär att flickors rättigheter kränks. Låg utbildningsnivå hindrar förståelsen av de negativa effekterna och begränsar förmågan att ifrågasätta skadliga traditioner och normer. 

Sedan lagen antogs har UNDE märkt betydande förändringar. En viktig metod för att nå ut lokalt är samarbete med lokalradiostationer. Där UNDE är verksamma har flickor räddats från tvångsäktenskap med stöd från lokala institutioner och initiativ och många har fått hjälp att börja skolan igen.   

Rättssystemet erbjuder nu bättre verktyg för att förhindra tvångsäktenskap och ställa de inblandade till svars. UNDE menar dock att det inte räcker hela vägen, då det stora problemet i Moçambique är bristen på utbildning och alternativ. Lagarna som finns är välskrivna, men de når inte ut till dem vars rättigheter kränks, vilket gör dem ineffektiva. För att stoppa tvångsäktenskap menar UNDE att det är nödvändigt att förändra normer och skadliga traditioner bland dem som möjliggör tvångsäktenskap. Traditionella sedvänjor ska inte vara ett verktyg eller en ursäkt för tvångsäktenskap. Flickors och kvinnors egenmakt måste stärkas vilket kräver att flickor ges möjlighet att bli mer självständiga. 

Artikeln skriven av Louise Hall, praktikant på Afrikagrupperna 


Under årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (25 november – 10 december) har Afrikagrupperna publicerat inlägg på hemsidan och sociala medier. Vi har främst fokuserat på situationen i Moçambique och vad våra partnerorganisationer gör för att motverka tvångsäktenskap där. Detta är den sista artikeln i årets kampanj. 

Vi vill att du också tar ställning mot genusbaserat våld. Bryt tystnaden! Tro på överlevarna, ifrågasätt dem inte. Ifrågasätt förövarna.  

Stöd vårt arbete så fortsätter vi den feministiska kampen mot våldet!
Swisha din gåva till 900 33 77 – tack för ditt stöd. 

STÖD OSS