Nyhet 2024-12-03
Tvångsäktenskap i Moçambique
Afrikagrupperna medverkar i årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (GBV), för att öka medvetenheten om tvångsäktenskap med barn och dess konsekvenser.
Det är i Moçambique som early forced unions förekommer allra mest bland Afrikagruppernas verksamhetsländer. I Moçambique blir 1 av 2 barn bortgifta. 1,6 miljoner flickor blir bortgifta innan de hunnit fylla 15 år. 4,4 miljoner innan de hunnit fylla 18 år. Early forced unions är mest vanligt i hushåll i fattigdom eller ekonomisk utsatthet, på landsbygden och med låg eller ingen utbildning (källa) Nivåerna av sexuellt och genusbaserat våld ökar under och direkt efter kriser, vilket COVID-19 pandemin tydligt visade (källa).
Konflikt förvärrar
I provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique, där det råder väpnad konflikt, ökar tvångsäktenskapen i takt med att våldet ökar. Beväpnade grupper kidnappar flickor och tvingar in dem i ”äktenskap”. Det ökade våldet och terrorattackerna i Cabo Delgado har också lett till att skolor har stängts. Mellan januari och juli 2024 tvingades 22,700 barn bort från skolan på grund av attackerna. I en undersökning gjord av Rädda Barnen berättar barnen i området att föräldrar gifter bort sina barn för att få pengar för att kunna mätta sina familjer. De menar också att vissa kulturella sedvänjor och traditioner driver ökningen av tvångsäktenskap. Flickor som blir bortgifta går sällan kvar i skolan och riskerar i än högre grad att utsättas för fysiskt och sexuellt våld. Flickor som tvingas genomgå tidiga graviditeter löper högre risk för komplikationer under graviditet och förlossning. Barn tvingas föda barn (källa).
Early forced unions berövar inte bara flickor på deras barndom, utan medför allvarliga konsekvenser för deras hälsa, utbildning och utveckling. Early forced unions vidmakthåller en ond cirkel av fattigdom och ojämlikhet, som inte bara påverkar den individuella flickan utan även hela samhället.
Tjejklubb för förändring
Afrikagruppernas partnerorganisation UNDE arbetar aktivt med att sprida information om att tvångsäktenskap med barn är förbjudet och straffbart enligt lag. Ett framgångsrikt initiativ är deras tjejklubb, Club da Rapariga Capaz, som skapar trygga rum för unga tjejer i all sin mångfald att stärka sin självkänsla och få viktig kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Framtidsutsikterna för unga i Moçambique är minst sagt utmanande, men tjejklubben ger hopp och möjligheter. Där diskuteras normer, SRHR, jämställdhet och elevers rättigheter genom poesi, musik och teater.
Nilza Miguel, kommunikationsansvarig på UNDE, om varför hon tror att deras arbete gör skillnad: “Jag tror att om kvinnor hjälper andra kvinnor så har det en verklig påverkan, speciellt för unga tjejer som vi ser har stora problem i vårt samhälle med tidiga graviditeter som tvingar dem ur skolan. Genom våra aktiviteter stannar fler i skolan.”
Lagen mot tvångsäktenskap (läs mer här) är en bra start för förändring av ungas framtidsmöjligheter. Men bra lagar räcker dessvärre inte, de utgör grunden för en lång process av nödvändiga förändringar. För det första måste hela befolkningen känna till lagen och dess innebörd. För det andra måste normer, traditioner, stigman och patriarkala strukturer adresseras och förändras. För det tredje måste fattigdom bekämpas, familjer måste ha andra alternativ och möjligheter än att gifta bort sina barn. Och viktigast av allt: synen på flickors och hbtqi-personers värde och rättigheter måste ändras.
Artikel skriven av Louise Hall, praktikant hos Afrikagrupperna
Under årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (25 november – 10 december) publicerar Afrikagrupperna inlägg på hemsidan och sociala medier. Vi fokuserar främst på situationen i Moçambique och vad våra partnerorganisationer gör för att motverka tvångsäktenskap där.
Vi vill att du också tar ställning mot genusbaserat våld. Bryt tystnaden! Tro på överlevarna, ifrågasätt dem inte. Ifrågasätt förövarna.
Stöd vårt arbete så fortsätter vi den feministiska kampen mot våldet! Swisha din gåva till 900 33 77 – tack för ditt stöd.