Världsaidsdagen 1 december – tvångsäktenskap och hiv  - Afrikagrupperna

Nyhet 2024-11-29

Världsaidsdagen 1 december – tvångsäktenskap och hiv 

Afrikagrupperna medverkar i årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (GBV) för att öka medvetenheten om tvångsäktenskap med barn och dess konsekvenser.  

Världsaidsdagen är en internationell minnesdag för alla som dött i aids. Det är också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla som lever med hiv idag. Nya siffror visar att den största minskningen av nya infektioner sker i Afrika söder om Sahara. Men ojämlikhet mellan könen och ojämlika genusnormer gör att kvinnor i stora delar av Afrika söder om Sahara fortfarande löper förhöjd risk att smittas (källa). 3 av 5 nya hivinfektioner globalt är bland flickor och unga kvinnor i åldern 15-24(källa).  

Bristande jämställdhet, skadliga genusnormer och begränsad tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bidrar till hivspridning. Afrikagrupperna har tillsammans med våra partnerorganisationer i södra Afrika arbetat med hiv som en del av vårt arbete med jämställdhet och SRHR i över 20 år.  

Tvångsäktenskap och hiv 

Riskfaktorer för att utsättas både för tvångsäktenskap och hivinfektion är fattigdom, låg utbildningsnivå och ojämställdhet. Alla dessa faktorer minskar barns möjlighet att fatta beslut om sin egen kropp. Riskerna för att bortgifta flickor ska smittas av hiv kan öka på grund av att  

  • de utsätts regelbundet för oskyddat sex. 
  • de har äldre och mer sexuellt erfarna partner. 
  • de har begränsad makt att förhandla om säkert sex eller få tillgång till sexuella och reproduktiva hälsotjänster, inklusive preventivmedel och hivtestning. 
  • de löper större risk att utsättas för våld från sin partner, vilket ökar risken att smittas.  

Källa: https://www.girlsnotbrides.org/learning-resources/child-marriage-and-health/hiv-and-child-marriage/

Vikten av sexualundervisning 

Allsidig och evidensbaserad sexualundervisning är en viktig nyckel i det preventiva arbetet. Afrikagruppernas partnerorganisationer i Moçambique arbetar med information och normförändring på flera sätt, och sexualundervisning är ett. När unga får ta del av allsidig och positiv sexualundervisning rustas de med kunskap om sina rättigheter och hur de kan skydda sig från oönskade graviditeter, hiv och andra sexuellt överförbara infektioner. Fördomsfull sexualundervisning som saknar korrekt information om hiv kan i stället främja skam och rädsla, vilket i sin tur ökar stigma och okunskap. Unga människor har rätt till och förtjänar verktyg, utbildning och resurser att fatta informerade beslut om sin sexuella hälsa (källa). 

Tillgång till behandling är också helt avgörande för att minska hivspridning. I juni i år meddelade FN:s biträdande generalsekreterare, Amina J. Mohammed, att tre fjärdedelar av alla som lever med hiv idag får behandling. Det är nästan 30 miljoner människor. Om detta upprätthålls så är det internationella samfundet på god väg att nå det globala målet att eliminera aids som ett mot hot folkhälsan till år 2030 (källa).

Vår partnerorganisation AMODEFA arbetar med sexualundervisning där arbete för att minska stigma mot personer som lever med hiv ingår. AMODEFA erbjuder även gratis hivtestning. Det finns flera anledningar till att folk inte testar sig, stigma är en. Men genom att informera om varför det är viktigt, hur en kan testa sig, och vad en effektiv behandling innebär för att leva ett vanligt liv, så kan stigmat minska.  

Världen kan utrota aids – om allas rättigheter skyddas 

Årets World Aids Day Report från UNAIDS visar att det är helt avgörande att upprätthålla och värna mänskliga rättigheter om vi vill utrota aids. Världen kan nå målet 2030 om att aids inte längre ska utgöra ett hot mot folkhälsan. Men bara med mänskliga rättigheter i centrum, och med berörda grupper i täten. Årets rapport har passande nog fått titeln Take the rights path to end AIDS. De betydande framsteg som har gjorts i att begränsa hivspridning är direkt kopplade till framsteg när det gäller att skydda mänskliga rättigheter. Nu ser vi en global trend av ökade attacker mot rättigheter, vilket hotar att undergräva de framsteg som har gjorts. Brister i förverkligandet av mänskliga rättigheter för alla skadar folkhälsan och försvårar det förebyggande arbetet. 

Att utrota aids kräver att vi når och engagerar alla som lever med, riskerar att drabbas av eller drabbas av hiv – särskilt människor som har blivit mest utestängda och marginaliserade. Jämställdhet är en väsentlig del av ett förhållningssätt till aids som bygger på mänskliga rättigheter. Acceptans, respekt och omsorg för alla människor –  oavsett ålder, klass, etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck och könskarakteristika och andra faktorer – är helt avgörande.  

Text skriven av Louise Hall, praktikant hos Afrikagrupperna

Under årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (25 november – 10 december) publicerar Afrikagrupperna inlägg på hemsidan och sociala medier. Vi fokuserar främst på situationen i Moçambique och vad våra partnerorganisationer gör för att motverka tvångsäktenskap där. Vi vill att du också tar ställning mot genusbaserat våld. Bryt tystnaden! Tro på överlevarna, ifrågasätt dem inte. Ifrågasätt förövarna.  

Stöd vårt arbete så fortsätter vi den feministiska kampen mot våldet!
Swisha din gåva till 900 33 77 – tack för ditt stöd. 

STÖD OSS