Nyhet 2024-11-29
Barnäktenskap? Nej. Tvångsäktenskap.
Afrikagrupperna medverkar i årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (GBV), för att öka medvetenheten om tvångsäktenskap med barn och dess konsekvenser.
Moçambique är ett av de länder som har högst andel tonårsgraviditeter och tvångsäktenskap i hela världen. 53 % av flickorna gifts bort innan de fyllt 18 och 17 % innan de fyllt 15. 10 % av pojkarna gifts bort innan de fyllt 18 (källa). En av Afrikagruppernas partnerorganisationer i Moçambique, AMODEFA, arbetar aktivt för att stärka ungas SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter). Under COVID-19 pandemin höll skolorna stängt i Moçambique och då ökade även risken för genusbaserat våld, tonårsgraviditeter och tvångsäktenskap. Riskerna ökar även vid andra typer av kriser, så som översvämningar, klimatkatastrofer och konflikt.
Lagändring i Moçambique
AMODEFA har under många år deltagit i en arbetsgrupp (CECAP – Coalition for the Elimination of Premature Unions) som består av ett 50-tal organisationer i Moçambique. CECAP var en avgörande kraft för att driva igenom lagen som förbjuder tvångsäktenskap med barn. AMODEFA har genom plattformen skrivit lagförslag till regeringen, och höjt rösten mot situationen för landets unga och deras framtid. AMODEFA och CECAP har också bjudit in lokala politiker som arbetar med hälsa för att diskutera tvångsäktenskap. Tack vare AMODEFAs och CECAPs ansträngningar antog Moçambiques regering 2019 en ny nationell lag som förbjuder äktenskap med barn yngre än 18 år (källa).
Antagandet av robusta lagstiftningar och politiska ramverk är en viktig strategi för att effektivt ta itu med frågan om tvångsäktenskap. Dessa lagar bör vara tydliga, konsekventa, och överensstämma med internationella normer för mänskliga rättigheter. Lagarna måste skydda barnen, till exempel fastställande av minimiålder för äktenskap, både för flickor och pojkar. Detta inkluderar även fullständigt avlägsnande av undantag för föräldrar eller rättsliga medgivanden att kringgå kravet på minimiålder (källa).
Partnerskap för förändring
CECAP och Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage arbetar aktivt för att få stopp på tvångsäktenskap i Moçambique. De arbetar i samstämmighet med regeringen för kraftiga åtgärder för att få slut på tvångsäktenskap över hela landet. Trots den viktiga och grundläggande lagändringen som antogs 2019, finns det fortfarande stora utmaningar med att implementera denna lag och se till att den leder till verklig förändring i otaliga barns liv (källa). När lagstiftningen finns på plats börjar det oerhört viktiga arbetet med att nå ut till hela befolkningen och sprida information och kunskap om lagen och vad dess konsekvenser.
AMODEFA arbetar med normförändringar på olika sätt. De jobbar med att informera barn och unga om deras rättigheter och möjligheter, att ifrågasätta stereotyper och könsroller och verka för jämställdhet. I det arbetet ingår nu att sprida kunskap om lagen och vad den innebär – både för de barn som utsätts och för de vuxna som möjliggör att barn fortfarande gifts bort. AMODEFA har även ett omfattande sexualundervisningsprogram. Sexualundervisning minskar på lång sikt även hivprevalensen, vilket i sin tur leder till färre föräldralösa barn, och fler barn som får möjlighet att gå i skolan. (källa). Färre tvångsäktenskap innebär färre tonårsgraviditeter och att fler unga kan gå färdigt skolan och få större möjligheter att påverka sina liv.
Viktiga fokusområden
För att få stopp på tvångsäktenskap fokuserar Girls Not Brides på tre kritiska områden: 1) juridiska och politiska reformer, 2) reformer i skolan och 3) reformer inom hälso- och sjukvård (källa).
Utbildning är en grundläggande rättighet och ett kritiskt verktyg för att få stopp på tvångsäktenskap. Girls Not Brides uppmanar regeringen i Moçambique att fortsätta åtagandet med 12 år obligatorisk, och gratis, skolgång för barn. Detta minskar ekonomiska hinder för familjer att låta barnen gå i skolan. Girls Not Brides kräver också, precis som AMODEFA, att läroplanen ska innehålla allsidig sexualundervisning för att barn ska kunna fatta välgrundade beslut om sina kroppar och relationer (källa).
Text skriven av Louise Hall, praktikant hos Afrikagrupperna
Under årets 16 Days of Activism against Gender Based Violence (mellan 25 november och 10 december) publicerar Afrikagrupperna inlägg på hemsidan och sociala medier. Vi fokuserar främst på situationen i Moçambique och vad våra partnerorganisationer gör för att motverka tvångsäktenskap där. Vi vill att du också tar ställning mot genusbaserat våld. Bryt tystnaden! Tro på överlevarna, ifrågasätt dem inte. Ifrågasätt förövarna.
Stöd vårt arbete så fortsätter vi den feministiska kampen mot våldet! Swisha din gåva till 900 33 77 – tack för ditt stöd.