Nyhet 2024-10-14
Internationella dagen för matsuveränitet: Hållbara matsystem för en hållbar framtid!
Den 16 oktober firar vi World Food Day – en dag då vi på Afrikagrupperna uppmärksammar matsystem- och hungerrelaterade frågor. I en tid där globala handelsavtal och transnationella företag dominerar livsmedelsproduktionen samtidigt som hundratals miljoner människor går hungriga, är matsuveränitet avgörande för att skydda lokala småskaliga bönder och bevara hållbara livsmedelssystem. Matsuveränitet innebär att skapa ett matsystem som sätter människor, inte vinster i centrum. I denna kamp spelar Afrikagruppernas partnerorganisation La Vía Campesina en viktig roll.
Matsuveränitet – varför det är viktigt?
Idag står världen inför en allvarlig hungerkris. År 2023 uppskattades hela 733 miljoner människor leva i hunger (infoga länk: The State of Food Security and Nutrition in the World (fao.org), vilket motsvarar en av elva människor globalt. Denna ökning drivs av klimatförändringar, ojämlik distribution av resurser och ekonomiska svårigheter runt om i världen, vilket förvärrar livsmedelsosäkerheten som är individers tillgång till mat och möjlighet att få tillgång till mat.
Trots detta producerar vi globalt idag mer än tillräckligt med mat för att mätta hela världens befolkning – faktiskt dubbelt så mycket. Problemet är att en stor del av denna mat används som djurfoder för köttproduktion eller som agrobränsle. Detta är oacceptabelt då mat är en grundläggande mänsklig rättighet!
Matsuveränitet handlar inte bara om att säkra tillgången till hälsosam och hållbart producerad mat, det är även en fråga för småskaliga jordbrukare och att de ska få makten att kontrollera sina egna livsmedelssystem. Dessvärre domineras dagens jordbruk av globala handelsavtal och stora företag som patenterar mark, vatten och fröer och sätter ekonomisk vinst före miljömässig och social hållbarhet. Denna utveckling leder till att småskaliga bönder förlorar tillgången till sina traditionella odlingssätt och blir beroende av dyra, patenterade hybridfröer och miljöskadliga bekämpningsmedel, vilket hotar både miljön och livsmedelssäkerheten.
La Vía Campesina – en global röst för förändring
Afrikagruppernas partnerorganisation La Vía Campesina (LVC) är en global rörelse som förenar småskaliga jordbrukare, ursprungsfolk, fiskare och lantarbetare och har länge varit en central kraft i kampen för matsuveränitet sedan år 1996.
LVC:s arbete riktar sig mot att stärka lokala och småskaliga bönder och främja ett matsystem som baseras på rättvisa, jämställdhet, ekologisk hållbarhet och kulturell mångfald. Under 2018 hade exempelvis LVC en ledande roll i att säkerställa implementeringen av FN:s deklaration om rättigheter för bönder och andra som arbetar på landsbygden (infoga länk: https://www.maktenovermaten.se/). Centralt inom rörelsen är att stötta småskaliga bönders rätt att fatta sina egna beslut inom produktion, konsumtion och distribution av jordbruksprodukter inom lokala marknader. En viktig aspekt för att nå detta mål inkluderar även att stärka kvinnors rättigheter och bryta de patriarkala strukturer som fortfarande präglar jordbrukssektorn, särskilt i det globala syd.
Ett exempel på hur LVC engagerar sig i kampen för matsuveränitet är att småskaliga bönder, främst kvinnor, samlas den 10:e september varje år för att protestera emot globala handelsavtal som främjas av Världshandelsorganisationen (WTO) och frihandelsavtal (FTA). Dessa avtal gynnar multinationella företagsintressen på bekostnad av småskaliga livsmedelsproducenter genom billigare, subventionerade livsmedelsprodukter som importeras från andra länder, vilket försvårar lokal försäljning. Dessutom ger ofta FTA-avtal stora företag kontroll över fröer, vilket driver ut traditionella fröer från marknaden och hotar den biologiska mångfalden.
LVC:s krav är tydliga. Rörelsen efterlyser rättvisa handelsavtal som inkluderar och skyddar småskaliga bönders rättigheter. De uppmanar även afrikanska länder att värna om lokal agrobiodiversitet som en grundpelare för matsuveränitet och vädjar till olika intressenter att öka medvetenheten om de faror som WTO och FTA medför. Dessutom förespråkar de att afrikanska regeringar ska främja och stärka lokala marknader samt skydda de kvinnliga bönderna på landsbygden.
Ge tillbaka makten över maten!
Vi på Afrikagrupperna stöttar LVC:s kamp för småskaliga bönders rättigheter, mobilisering mot globala handelsavtal och transnationella företags negativa påverkan samt bevarande av lokala jordbruksmetoder! Småskaliga bönder är inte bara viktiga för att säkerställa hållbara livsmedelssystem. De är även centrala i kampen för att bevara biologisk mångfald och främja ett mer hållbart och motståndskraftigt jordbruk. Arbetet handlar således inte bara om att odla mat – det handlar om att odla för framtiden och skapa ett matsystem som sätter människor, inte vinster, i centrum.
Artikel skriven av Anna Lundberg, praktikant hos Afrikagrupperna