Historisk dag för mänskliga rättigheter i Namibia - Afrikagrupperna %

Nyhet 2024-06-24

Hbtqi+-aktivister i Windhoek. Foto: Liz Frank, Women’s Leadership Centre

I fredags, 21 juni, kom äntligen domslutet från High Court i Namibia, som vi väntat på så länge: Kriminalisering av “sodomi” och “onaturliga sexuella handlingar” är inte förenliga med rätten till icke-diskriminering som garanteras i Namibias konstitution. Detta betyder i praktiken att de diskriminerande lagarna strider mot grundlagen och ogiltigförklaras.

Friedel Dausab, aktivisten som initierade rättsprocessen: “Today marks a hugely significant milestone in Namibia’s history and is a momentous and welcome win for LGBTQ+ people and all those who value human rights”.

“We enthusiastically welcome this legal victory, which validates and affirms the rights of LGBTQ+ Namibians to equal treatment under the law, as laid out in our Constitution – the supreme and homemade law of our land”, säger Flavian Rhode, Executive Director för vår partnerorganisation Positive Vibes Trust, som har stöttat Dausab under hela rättsprocessen.

#SodomyVerdict #WhatstheVerdict #HumanRightsNamibia #NamibianConstitution

Läs pressmeddelandet från Positive Vibes här:

https://afrikagrupperna.se/wp-content/uploads/2024/06/pvt-media-release_dausab-v-the-minister-of-justice-and-others_20240621.pdf

STÖD OSS