Matsvinn ur ett svenskt och globalt perspektiv  - Afrikagrupperna %

Nyhet 2024-04-26

Matsvinn ur ett svenskt och globalt perspektiv

Torsdagen den 2 maj kommer Afrikagrupperna ha en exklusiv fotoutställning på Fotografiska med temat ”Reclaiming the Seeds”. I samarbete med Fotografiska kommer vi dyka ner i olika aspekter av det globala livsmedelssystemet där matsvinn är en viktig sådan.  

Trots den grundläggande rätten till bra och hälsosam mat lider fortfarande mer än 735 miljoner människor i världen av hunger och undernäring. Klimatförändringar, krig och pandemier är bara några utmaningar som det nuvarande livsmedelssystemet står inför. En stor del av denna problematik, som vi kan ta itu med omedelbart, är den klimat- och miljöförstöring som följer den ohållbara produktionen och distributionen av mat. 

Bara i Sverige slängde svenska hushåll 587 000 ton mat år 2022 enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar cirka 56 kg per person och år (räknat 2022), varav nästan 18 kg motsvarar mängden flytande mat och drycks som hälls ut i avloppen. Förutom ett enormt slöseri av fullt ätduglig mat, innebär detta även ett enormt klimatavtryck till följd av de resurser som krävs för att framställa maten, transportera den och sedan hantera den absurda mängden avfall. Därför är det viktigt att Sverige tar ansvar för hur både vår matproduktion och konsumtion ser ut. 

För att skapa en hållbar framtid måste vi gå ifrån den nuvarande industribaserade modellen för livsmedelsproduktion och övergå till en mer hållbar, ekologisk strategi. Denna omvandling innebär att stödja småskaliga jordbrukare, diversifiera grödor, minska matsvinnet och säkerställa tillgång till näringsrik mat för alla. Det kräver förändringar på alla nivåer; från hur vi odlar mat till hur vi konsumerar den.  

Snabb fakta om matsvinn 

! En femtedel av all mat i världen slängs 

! 2022 motsvarade det en siffra på 1,05 miljarder ton mat och en miljard ätbara måltider om dagen 

! Matsvinn står för 8-10 % av all växthusgasutsläpp i världen 

Tips på hur du kan minska ditt matsvinn! 
Här har vi samlat de tips vi fick in via vår tävling på Instagram och tips från vår personal här på kontoret. Låt oss alla inspireras och dela med oss av våra bästa tips för att tillsammans minska matsvinnet!  

När du handlar mat: titta på datumen på varorna! Köp till så stor grad det är möjligt varor med kort utgångsdatum så minskar risken att butiken kastar varan. OBS! Flera butiker har lådor med ”sista-minuten-varor” med korta datum och nedsatta priser. Bra för plånboken & bra för svinnet!  –  Boel Johnsson 

Mitt bästa tips för att minska matsvinnet hemma är också ett budgettips. De sista dagarna innan lön så kollar man skafferilådorna och frys och bestämmer sig för att anta en utmaning – att bara laga mat på grejer som finns hemma! Det gör också att man handlar smartare varor såsom ris och frysta grönsaker, vilket gör att man har att ta av de där sista dagarna innan lön! Ett annat tips är från min mormor som gick ut i naturen såhär på vårkanten och plockade maskrosblad, nässelskott och annat som man kan laga mat på.  –  Louise Lindfors  

Mitt bästa tips för att minska matsvinn hemma är att utgå från de ingredienserna du redan har när du ska handla eller göra ett nytt recept! Det kan vara vad som helst egentligen, en grönsak, en sås som blivit över, du kanske har fryst falafel i frysen och så vidare. Om du utgår ifrån det kommer du dessutom spara lite pengar vilket kan vara bra om du till exempel är student.  –  Klara Källman 

Våga experimentera i köket!! Tänk ett varv extra innan du går och handlar; vad har du hemma som du skulle kunna laga en god rätt på? Det är få grejer som inte går ned i en god tomatsås eller kan tillagas i ugnen. Passa på att göra stora satser och frys in! Förvara frukt och grönt i kylskåpet! På så vis håller de (nästan) hur länge som helst. Frys även in bröd och plocka fram kvällen innan så är det tinat till frukosten, eller rosta så många du behöver. På så vis undviker du också att det torkar eller möglar! Håll utkik efter kort datum på samtliga varor i matbutiken! Det är både snällt för din plånbok och miljön.  –  Lovisa Andersson  

Sammanfattade tips från våra tävlande:  

Om du ska laga mat samma kväll, välj alltid produkten men lägst hållbarhet när du handlar. På så sätt slipper affären slänga för att varor gått ut! 

Många vill gärna handla när det är billigt, men för att undvika svinn i fall man köpt för mycket så frys in. Har man färska råvaror som grönsaker osv är detta jättelätt att steka för att sedan frysa in så håller det sig fräscht! Kom ihåg:  det allra, allra mesta går att frysa in!  

Skriv lapp och handla bara det som behövs. Blir det över så fryser jag in slattar och tar fram när jag inte orkar laga mat. Mini buffe! Jag slänger bara avfall i min våtsoppa som töms en gång i veckan, eventuellt kan min hund få lite rester om frysen är full️. 

Fråga vänner om någon behöver varor som du inte kommer hinna använda upp! Det blir ett kul utbyte, man slipper slänga och man kan få något ännu godare! 

Ladda ner appar  så som Savewaste etc., där matbutiker, restauranger och caféer lägger ut mat med kort hållbarhet till ett lägre pris! Superbra som student då man får testa olika restauranger/caféer som annars hade varit för dyra. 

Lycka till där hemma!  

STÖD OSS