IDAG!?

Idag, fredag är det formellt omval till presidentvalet i Zimbabwe. Regeringstidningen The Herald skriver att valkommissionens styrelsemedlem Justice George Chiweshe meddelar att Tsvangirai var för sen med att avanmäla sig till valet. Därför fortgår valet som planerat, inklusive att Tsvangirai finns som motkandidat till Mugabe på valsedlarna.Ryktet går att alla röstberättigade ska tvingas till vallokalerna. Den som inte har en färgad tumme från vallokalen, anses vara oppositionell och riskerar repressalier. Tsvangirai har uppmanat alla att inte göra motstånd även om de tvingas att rösta för Mugabe. Han anser att ingen viktig ändå kommer att erkänna ett valresultat för Mugabe.

Det talas också om att ZANU-PF:s styrkor har krävt serienumret på de röstandes valsedlar så att det kan kontrolleras senare. I vilken utsträckning alla rapporter om våld och hot stämmer är svårt för oss att avgöra. Men information från flera källor och olika indikatorer bekräftar att våld och skrämseltaktiken är överväldigande.

Till detta hör också att ZESN (Zimbabwe Electoral Support Network), som hade upp till tio tusen observatörer i mars-valet, har nu nekats ackreditering för att täcka detta val. I praktiken finns för dagen några hundra SADC observatörer i ett val med minst sex miljoner röstberättigade.

Det rapporteras om fortsatta vägspärrar av polis och milis. Bland annat rapporterar Svenska ambassaden i landet följande till sina medborgare för denna valdag:

– Var mycket restriktiva med att röra er utanför hemmet! Rör er inte utanför hemmet efter mörkrets inbrott.
– Ha förråd av mat och vatten hemma.
– Ha förråd av bränsle hemma.
– Försiktighet/vaksamhet vid stopp vid korsningar.
– Ha alltid legitimationshandling tillgänglig.
– Ha med kommunikationsutrustning (mobiltelefon, radio etc)
– Undvik folksamlingar (kan vara krigsveteraner, ungdomsmilis och likn)
– Kör inte länge i närheten av officiella fordon (militärtransporter, polistransporter od)
– Om stoppad av polis och liknande: var artig, vänlig och tillmötesgående.
– Undvik att hälsa med handen (öppen hand, knuten näve). Hälsa om nödvändigt med tummen upp.
– Bär inte med er kamera.

Grundberedskap enl beredskapsplan gäller.
Idag har Sverige officiellt infört en avrådan mot att besöka Zimbabwe, med tanke på den spända situationen. Detta i likhet med bl.a Storbritannien.

Under tiden fortsätter den zimbabwiska dollarn falla mot avgrunden, fast ännu snabbare. En enda USA dollar kostar nu cirka 35 MILJARDER, dubbelt så mycket som för några dagar sedan.

Sedan ska det noteras att Tendai Biti, som har häktats i två veckor för högförräderi och person nummer två i MDC, har släppts mot borgen.

Sydafrikanske tidningen Mail & Guardian rapporterar på torsdag kväll att Mugabe har uttalat sig om att vara öppen för en dialog med MDC. Men hans parti har tidigare sagt att de är beredda att samtala, men bara efter dagens val. Dessutom tror jag att det är ett trick av Mugabe, att visa sig någorlunda välvillig.

Undrar hur länge vi kommer att vänta på valresultatet denna gång? Är det överhuvudtaget relevant att vänta?

/Deniz Kellecioglu, Utvecklingsekonom för Afrikagrupperna

Recommended Posts