Women in mining – WoMin
WoMin är en ekofeministisk organisation som arbetar för att stödja kvinnor, samhällen och småbönder som drabbas av gruvindustrin och annan extraktiv verksamhet.
Sydafrika
Zimbabwe
Women in mining – WoMin
Gruvindustrin och annan industri som utvinner naturresurser i stor skala är ett stort hot mot många människors liv och försörjning. Detta är påtagligt i många afrikanska länder och har intensifierats i och med den ökade jakten på omställningsmineraler. Särskilt hårt drabbas kvinnor, inte minst de som försörjer sig på jordbruk. Patriarkala strukturer, exempelvis att många kvinnor inte formellt äger sin mark, förvärrar problemen. Familjer drivs bort från sina hem och sin försörjning när stora, ofta transnationella bolag, vill exploatera naturresurser, ofta utan meningsfull konsultation eller kompensation. Kvinnor löper också större risk att utsättas för genusbaserat- och sexuellt våld i spåren av utvinningsindustrin till följd av ökad militarisering av områden samt att inflödet av manlig arbetskraft (läs mer i de länkade rapporterna nedan).
WoMins arbete
WoMin är en ekofeministisk organisation som arbetar för att stödja kvinnor, samhällen och småbönder som drabbas av gruvindustrin och annan extraktiv verksamhet. WoMin har sin bas i Sydafrika men är verksamma, genom eget arbete samt genom partnerskap, i södra, östra, centrala samt västra Afrika.
Organisationen arbetar med att synliggöra kvinnornas situation och rättigheter och strävar efter att ändra system och strukturer och kämpar för en utvecklingsmodell baserad på kvinnocentrerade alternativ och ekologisk rättvisa. WoMin stödjer kvinnors organisering och rörelsebyggande och arbetar bland annat utifrån en metod som heter Feminist Participatory Action Research (FPAR). FPAR syftar till att låta berörda kvinnornas egna röster höras. WoMins film Women hold up the Sky som visats i många länder är ett annat exempel på hur kvinnorna själva berättar sin historia.
WoMin organiserar bland annat också utbildningar för kvinnliga aktivister, exempelvis gällande kapacitetsbyggande. Inom ramen för arbetet för klimaträttvisa är WoMin också med och arrangerar viktiga plattformar som Women’s Climate Assembly och African People’s Counter COP. Dessa plattformar utgör viktiga mötesplats plats för de kvinnor som redan idag drabbas värst av konsekvenserna av klimatkris, ekologisk kris och konsekvenserna av den extraktiva industrin.
Läs mer: https://womin.africa/
För mer information om WoMins arbete:
• Forskningsrapport: Extractivism, Militarisation and Violence against Women in ZIMBABWE
• Forskningsrapport: Extractivism, Militarisation and Violence against Women in MOZAMBIQUE
• Activist guide: Community activist resource ZIMBABWE
• Activist guide: Community activist resource MOZAMBIQUE
