Afrikagruppernas styrelse
Jenny Mark Ketter, ordförande
Jenny arbetar idag som verksamhetsutvecklare på Skåne Stadsmission. Hon har lång erfarenhet från civilsamhället och kommer nyligen från en roll som verksamhetschef på IM, Individuell människohjälp. Jenny har arbetat med förändringsprocesser inom inkluderings- och rättighetsfrågor, antirasism, ledarskap och engagemang och har en kandidatexamen i Media och kommunikation med utvecklingssamarbete som fokus.
Bostadsort: Malmö
Sysselsättning: Verksamhetsutvecklare
Födelseår: 1967
Ida Ragnarsson
Ida är verksamhetschef på en trans- och tjejjour. Tidigare har hon arbetat på bl.a som verksamhetsutvecklare på ForumCiv och programansvarig på CONCORD Sverige, och är engagerad i Svenska Burmakommittén och sitter i CONCORD Europas styrelse. Ida brinner för bra och rättvis biståndspolitik i Sverige och EU, civilsamhällets utrymme, demokrati och fred. Hon har examen i utvecklingstudier, Afrikastudier och management.
Bostadsort: Gnesta
Sysselsättning: verksamhetschef
Födelseår: 1984
E-post: ida.ragnarsson@afrikagrupperna.se
Mikael Boström
Mikael har jobbat i trettio år på Sida, främst med bistånd för demokrati och mänskliga rättigheter, som oftast inneburit att jobba med stöd till organisationer i det civila samhället. Han har varit stationerad i flera länder i Afrika, bland annat i Zimbabwe. Innan jobbet på Sida var han forskare och lärare i Statsvetenskap vid Umeå universitet. Han gick i pension från Sida förra året.
Bostadsort: Vallentuna
Sysselsättning: Pensionär, ideellt engagemang
Födelseår: 1958
Karolina Boyoli
Karolina är en lundastudent med djup förankring i det unga studentdrivna civilsamhället. Tidigare uppdrag har inkluderat flertalet mångsidiga styrelseengagemang i civilsamhället som till exempel i svenska Ossenätverket, Utrikespolitiska förbundet Sverige (UFS), Utrikespolitiska föreningen Lund (UPF Lund), Utrikespolitisk Afton, Lunds universitets politiska och ekonomiska förening (LUPEF) m.fl. Karolina är såväl utbildad statsvetare som strategisk kommunikatör och har även arbetat som internationell fredsobservatör i Colombia.
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Student
Födelseår: 1995
Kaj Persson
Under de mer än 40 år har Kaj arbetat inom UD (och Sida) och har sysslat med Afrika-frågor, antingen i Stockholm eller vid stationeringar på ambassader i östra, centrala och södra Afrika (Tanzania, Zambia, Kenya, Zimbabwe, Sydafrika och Rwanda). Engagemang för Afrika har genom detta förstärkts. Under de senaste åren har Kaj en egen podd och genom annan media skrivit artiklar om utveckling på kontinenten. Kaj besöker kontinenten årligen.
Kajs strävar att inom Afrikagruppernas regi informera om vad som händer i Afrika.
Bostadsort:
Sysselsättning:
Födelseår:
E-post: kaj.persson@afrikagrupperna.se
Kimanzu Ngolia
Kimanzu har nyligen gjort praktik på PeaceWorks Sweden och har en kandidatexamen i statsvetenskap från Stockholm Universitet, samt har haft flera olika volontäruppdrag, bland annat på Oxfam Charity shop i Glasgow, samt arbetat med olika ungdomsevenemang.
Bostadsort: Botkyrka
Sysselsättning: Student
Födelseår: 1994
Kersti Forsberg
Kersti är journalist i grunden och har arbetat många år som chefredaktör och ansvarig utgivare för olika lokala tidningar. De senaste åren har hon jobbat som verksamhetschef för Medieinstitutet Fojo på Linnéuniversitetet som bland annat arbetar med journalistik- och medieutveckling i östra och södra Afrika. Numera är hon sin egen och frilansar med fokus på hållbarhet, kommunikation och ledarskap.
Bostadsort: Helsingborg
Sysselsättning: Journalist, moderator och coach
Födelseår: 1966
Lena Martens Kalmelid
Lena är lärare i botten, men har arbetat många år i södra och östra Afrika, för Afrikagrupperna, We Effect och Vi-skogen. Hon pensionerade sig förra året från en tjänst som enhetschef för engagemang på Naturskyddsföreningen, och har nu återgått till lärarjobbet, på deltid.
Lena har med sig ett långt engagemang för Afrikagrupperna, och har tidigare varit ordförande.
Bostadsort: Motala
Sysselsättning: Lärare, pensionär, ideellt engagemang
Födelseår: 1958
Marieme Niang Ndiaye
Marieme är projektledare med erfarenhet av att stötta Social business start-ups i Sub Sahara Afrika. Marieme startade och drev ett kollektiv som heter Systrar som syr i Senegal med syftet att stötta lokala sömmerskor att bli entreprenörer och stärka deras ekonomiska ställning.
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Projektledare för Raoul Wallenberg Academy
Födelseår: 1985
E-post: marieme.ndiaye@afrikagruppera.se
Ersättare
Rebecca Cederholm
Rebecca är projektledare med många års erfarenhet av internationellt samarbete, organisationsstyrning och interndemokrati inom idéburna medlemsstyrda organisationer.
Rebecca har tidigare arbetat för Afrikagrupperna där hon arbetade med styrelsen och med att implementera ett nytt IT-system. Innan dess arbetade hon för Läkare Utan Gränser där hon hade en samordnande roll i kommunikationen mellan styrelsen, kontoret, medlemmarna och den internationella MSF-rörelsen – med ett fokus på att informera och säkerställa att man arbetade mot samma överenskomna mål gällande styrning och representation. Genom sitt engagemang i Läkare Utan Gränser har hon arbetat och rest mycket i södra Afrika. Rebecca sitter även som ordinarie styrelseledamot för Doctors Without Borders Southern Africa.
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Projektledare
Födelseår: 1976
E-post: rebecca.cederholm@afrikagrupperna.se
Evelina Bingmark
Evelina arbetar idag som hållbarhetskonsult med inriktning mot mänskliga rättigheter och privat sektor. Hon har en masterexamen inom Hållbarhet & Management, med inriktning på sociala hållbarhetsfrågor. Vidare har Evelina genomfört flera internationella och ideella engagemang, bland annat ett uppdrag för UN Global Compact samt ett halvårs volontärarbete i Sydafrika. Evelina brinner lite extra för global solidaritet, inkluderingsfrågor och mänskliga rättigheter.
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Hållbarhetskonsult
Födelseår: 1997
Vendla Karlsson
Vendla jobbar just nu som forskningsassistent inom koldioxidbudgetar och regional klimatpolitik vid Uppsala universitet. Förra året tog Vendla sin masterexamen i hållbar utveckling och under utbildningen gjorde hon en praktik på Sida. Hennes relation till Afrika kommer främst från att ha spenderat mycket tid i Östafrika där hon bland annat gick på Svenska skolan i Nairobi, Kenya. Vendla brinner för klimatfrågan och klimaträttvisa men även för olika kulturer och perspektiv på livet.
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Forskningsassistent
Födelseår: 1997
Bernalee Karlsson-Anthony
Bernalee kommer ursprungligen från Sydafrika och har en masterexamen i statsvetenskap. Hon har en gedigen bakgrund med arbete inom civilsamhället, forskning och påverkansarbete, med erfarenhet från både södra Afrika och Sverige. Hennes yrkesbakgrund omfattar internationell biståndsadministration, kapacitetsutveckling och policyanalys, med ett särskilt fokus på jämställdhet, demokrati och internationell solidaritet – värderingar som väl överensstämmer med Afrikagruppernas uppdrag.
För närvarande arbetar hon som projektledare på Kvinna till Kvinna, där hon fokuserar på könsbaserat våld och kvinnors rättigheter i konfliktdrabbade områden. Bernalee är djupt engagerad i att främja feministiska och rättighetsbaserade utvecklingsmetoder samt att bygga globala partnerskap för långsiktig social förändring
Bostadsort: Stockholm
Sysselsättning: Projektledarre
Födelseår: 1996
E-post: bernalee.karlsson-anthony@afrikagrupperna.se