Dumburken anlände

I 1,5 år har jag levt utan TV här i Maputo. Med tanke på vilket laddat tema dumburken tenderar att vara så är det värt att markera att jag inte lägger någon värdering i det. Kategoriseingar av typen fin- och fulkultur är obeskrivligt tröttsamma. Min TV-fria tillvaro handlade snarare om lathet, hade någon gått igenom besväret att baxa upp en apparat till min 10:e våning, betalat samt installerat kanalerna hade jag tackat och tagit emot. Framför allt för nyhetssändningarna, men även för de kvällar då huvudet refuserar minsta stavelse och kroppen är för trött för att lämna lägenhetet. Därav tacksamheten när min vän dumpade av din tjockaste tjock-TV anno 80-tal hemma hos mig.
”Det är bara public service kanaler, men håll till godo”, sa hon medan hon försökte döda myrorna genom att vrida en antenn som placerad på TV:n gav hela arrangemanget en bisarr look. Som en liten rymdstation.

Några dagars umgänge senare skulle jag krasst kunna konstatera att sändningsinnehållet var minst lika bisarrt som looken.
Programmen på de fyra kanalerna kan delas in i dessa genres:

1). Såpoperor producerade i Brasilien, även kända som telenovelas, där lyfta kvinnor och kostymklädda alfamän skriker teatraliskt till varandra i lyxiga miljöer med osmaklig scendekor om mord, otrohet och arv. Vojne. Dessa produktioner, som projicerar en skev bild av den ”moderna världen”, får långköraren Glamour att framstå som Oscars-material och Torsten Flinck som harmonisk.

2). Väckelsemöten från Igreja Universal de Deus. En sektliknande organisation med säte i Brasilien och förgreningar runt om i världen som ofta befinner sig i blåsvädret och har åtalats för bland annat penningatvätt, förtal mot andra religioner och förskingring av enorma summor som senare lokaliserats till skatteparadis. Dagligen visar man hur folk svimmar i den fullsatta kyrkan belägen i centrala Maputo, hur demoner jagas på flykten ur kroppar som syndat och hamnat i onåd; tillståndet historiska epos skildrar som straffet människan är tvungen att uthärda på grund av sina brister; på grund av sin ofullkomlighet jämfört med gudarnas perfektion, naturlagarnas högsta utveckling eller mystikens fullkomlighet.

3). Fåniga underhållningsprogam från Brasilien med lägre kvalitet än Bruno Vintzells Tutti Frutti. Gapiga programledare, ständiga kamerasvepningar över en applåderande publik och substanslösa intervjuer. Save me!

4). Nyheter producerade av den statliga Agencia de Informacao de Moçambique som lämnar mycket att önska vad gäller vinklar och fokus, där omvärlden bortom de forna portugisiska kolonierna lyser med sin frånvaro. Nyhetsvärderingen, bedömning av vilka inkommande nyheter som är värda att förmedla samt vilket utrymme och vilken placering de skall få i nyhetsrapporteringen, är kanske inte den mest ultimata.

De tre första idiotkategorierna i kombination med ganska kasst nyhetflöde lämnar mycket att önska vad gäller TV-kvällarna här i Maputo. Men likaså handlar allt om perspektiv. Allt är relativt. Majoriteten av moçambikierna lever under sådana förhållanden att varken TV eller dagstidningar är en del vardagen. Cirkulationen av de tryckta medierna är begränsad på grund av den höga nivån av analfabetism i landet och statskontrollerade Radio Moçambique är fortfarande landets viktigaste källa till nyheter och information.

Den nya konstitutionen skyddar pressfriheten. Journalistkåren kan tekniskt sett skriva regeringskritiska artiklar om officiell korruption och vanskötsel utan att riskera repressalier, men det finns en viss nivå av självcensur.

Medierna måste möjliggöra en samhällelig debatt och kritiskt betrakta de makthavandes verksamhet. Pressens roll är att uppdaga samhälleliga missförhållanden och tvinga de politiska beslutsfattarna att åtgärda dem. I en demokrati skall beslutsfattandet grunda sig på medborgarnas fria omdöme och verkställs bäst då alla har lika tillgång till information som påverkar besluten.

Att Moçambique inte nått dit ännu, skvallrar tjockisen i mitt vardagsrum om.

Recent Posts