Kalendern 2023 - Afrikagrupperna

KALENDERN 2023

ETT FRAMGÅNGSRIKT SAMARBETE
– EN FAVORIT I REPRIS

För kalendern 2023 bad vi tre konstnärer från södra Afrika som vi samarbetade med i produktionen av 2022 års kalender att illustrera Afrikagruppernas tre tematiska områden med sin unika konstnärsstil.

Afrikagrupperna är övertygade om att människor som lever och verkar i utsatta kontexter vet bäst vilket stöd om krävs för en hållbar samhällsutveckling. De är experterna på hur den problematik de står inför ska bekämpas – det är deras kamp. Vår kalender är ett sätt att involvera individer från södra Afrika och genom deras konst förmedla en mer representativ bild av våra partnerländer för en svensk publik.

Vi skapar nya möjligheter för varandra, skapar en till kalender och tar oss ett steg närmare vår vision. Stort tack till alla som medverkat!

Konstnärsberättelser

Naledi Tshegofatso Modupi, Sydafrika

Verk ”Mangbethu Queen” av Naledi Modupi

Naledis konst är starkt inspirerad av den skönhet hon associerar med svarta människor. Hon strävar efter att skapa självförtroende och väcka hopp hos dem som kan se sig själva i hennes verk. Det är viktigt med förebilder och att stärka skönheten i olikheter.

Jonathan Joni, Zimbabwe

Jonathans konst är inspirerad av hans egen desperation att lära sig mer om sin ”förlorade” identitet som afrikan – Karanga Shona. Efter att ha levt större delen av sitt vuxna liv utanför hemlandet Zimbabwe är det konsten som håller honom kopplad till sina kulturella rötter.

Verk ”Kubatana (Unity på Shona)” av Jonathan Joni
Verk ”Matsori (Thieves på Shona)” av Jonathan Joni

Nomusa Musa Mitshali, Sydafrika 

Modungoa försöker fånga sanna ögonblick i människors liv. Han vill illustrera vardag, samhällsstrukturer och belysa de orättvisor människor dagligen möter i sitt arbete och privat. Han anser att upplevelser är flytande och nyanserade och har många olika perspektiv.

Verk ”The unseen” av Modungoa Sebokholi 
Verk ”Bitter Winds, Bitter Waters” av Modungoa Sebokholi

Säkra din kalender!

Afrikagruppernas kalender blir mer och mer populär! Den passar perfekt som julklapp eller en gåva till någon som redan nu har börjat planera för nästa år och uppskattar konst.

Köp den redan idag innan den tar slut!
Du köper kalendern via vår gåvoshop, klicka på knappen nedan så kommer du dit.

STÖD OSS