Seminarium med Rural Women's Assembly - Afrikagrupperna

Evenemang

Seminarium med Rural Women’s Assembly

Afrikagrupperna bjuder in dig till ett seminarium på temat klimaträttvisa: Rural Women’s Assemblys (RWA) krav på rätten till fröer, mark och makten över sina kroppar. Under seminariet med vår partnerorganisation RWA kommer vi att fördjupa oss i de erfarenheter och utmaningar som kvinnor i Subsahariska Afrika när de arbetar outtröttligt för att skydda sin mark, sina kroppar och miljön. Vi är glada över att ha tre framstående gäster från Malawi, Sydafrika och Moçambique som kommer att guida oss genom begreppet klimaträttvisa ur ett rörelseperspektiv. De kommer även att belysa den fundamentala roll som feminism och kvinnors röster spelar för att uppnå klimaträttvisa, särskilt inför COP 28 som är i december. Seminariet är 14:30-15:30 den 17 november på Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm.

Evenemanget är på engelska och modereras av vår Policy rådgivare för mat- och markrättigheter, Gloria Jimwaga. Det kommer att bjudas på fika!RWA är ett självorganiserat nätverk som består av flera nationella rörelser, föreningar, grupper, och gräsrotsorganisationer av kvinnor från landsbygden som är småbönder. RWA arbetar för att förbättra kvinnliga jordbrukares rättigheter till vatten, mat och matsuveränitet i ett flertal olika länder i södra Afrika. RWA spelar en viktig roll inom jordbrukssektorn och bidrar i hög grad till den globala livsmedelsförsörjningen och till hushållens matsuveränitet. De är de orubbliga väktarna av inhemska frön och bevarar generationer av jordbruksarv och biologisk mångfald. Dessa frön är kärnan i ett hållbart jordbruk och utgör en viktig länk till vårt jordbruksförflutna och en hållbar framtid. Kvinnor på landsbygden, ryggraden i sina samhällen, arbetar outtröttligt på gårdar och små jordlotter för att odla och producera mat som inte bara ger näring åt lokalbefolkningen utan också når bord runt om i världen. Men de står inför den hårda verkligheten av jordlöshet, ett utmanande hinder som förnekar dem den grundläggande rätten att odla och äga den mark de arbetar på. Att de förnekas detta skapar en ond cirkel av fattigdom och gör att kvinnor på landsbygden blir fångade i en kamp som aldrig avslutas, för att få ekonomin att gå ihop och försörja sina familjer. Trots sin avgörande roll i att utfodra världen lider ett chockerande antal kvinnor på landsbygden och deras familjer av hunger och undernäring. I seminariet får du lära dig mer om det viktiga arbete som kvinnor på landsbygden utför och hur du kan stödja deras strävan efter rätten till fröer, mark och makten över sina kroppar.Mer om RWA:s arbete: https://ruralwomensassembly.wordpress.com/about/

Kom, träffa och bli inspirerad av att höra om Rural Women’s Assemblys viktiga arbete.Möt Rural Women’s Assembly Rejoice Patience Chikakuda, Malawi, är en policy- och kommunikationsspecialist med erfarenhet av arbete med policy och kampanjer för förändring. Rejoices arbete har ett fokus på klimatrelaterad katastrofhantering och jordbruksreformer.Flaida Macheze, Moçambique, jobbar som genuskordinator på UNAC. Hon har erfarenhet av att jobba med strategisk projektledning med fokusområden klimatförändringar, matsuveränitet, skydd av urfolksfrön, genusbaserat våld och rörelsebyggande.Reinette Heunis, Malawi, är en bonde med intresse för småbönders rättigheter och brinner för att skapa forum där kvinnor kan lära sig om vikten av matsuveränitet och klimatförändringar.

När: 17 november
Tid: 14.30-1530
Var: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm.

Bild: Shutterstock

STÖD OSS