Onsdagsforum för klimat och hållbarhet:  Time to end the power of big business - Afrikagrupperna

Evenemang

Ett folkets forum med fokus på klimat- och hållbarhetsfrågor inför FN mötet Stockholm +50  i juni 2022

Med början den 16 mars kommer det under onsdagskvällar hållas en rad arrangemang i ABF-husets bottenplan med fokus på hållbarhets- och klimatfrågor. Onsdagskvällarna arrangeras under våren av Nätverket Stockholm+50 tillsammans med ABF Stockholm och leder fram till FN mötet Stockholm +50 och innebär ett forum för stockholmare att lära sig mer och engagera sig vår tids mest akuta frågor.

Arrangörer: ABF Stockholm, Afrikagrupperna och nätverket Stockholm +50 
Plats: Hjärtat, entréplan, ABF-huset, Sveavägen 41.

Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Onsdagforum för klimat och hållbarhet: Time to end the power of big business

Onsdag 27 april kl 17.00-21.00
Länk till Facebook eventet: https://fb.me/e/2eMcS4RF2
nk till samtalet digitalt: https://youtu.be/b1kTlTVFoSo

Kl. 17.00-18.00 Mingel och presentation

Träffa representanter från Afrikagrupperna, aktiva i nätverket Stockholm +50, ät god soppa och mingla med andra som är intresserade av att stoppa storföretagens makt! Vi bjuder de 35 första som kommer på soppa.

Kl. 18.00 – 19.45 (ink paus)
Internationellt program: Stoppa storföretagens makt/Time to end the power of big business
Fossilbranschens representation var dubbelt så stor som urfolkens officiella delegation på COP 26 i Glasgow i november 2021. Den var till och med större än delegationerna för de åtta värst drabbade länderna sammanlagt, däribland Moçambique. 

Vi ser hur debatten om hur en eskalerande klimatkris ska stoppas till stor del influeras av aktörer som samtidigt driver på den. Och det är inte bara i globala klimatdiskussioner som storföretagen har givna stolar vid förhandlingsbordet. De har ett finger med i flera spel. 

Vill du lära dig mer om vad storföretagens makt innebär för oss, för demokratin, för klimatet, för miljön, för den globala matproduktionen och för de som lever där storföretagens verksamheter finns? Paneldeltagarna kommer att reflektera kring de här frågorna utifrån sina olika perspektiv och erfarenheter med exempel från klimatkompensationsprojekt i Moçambique, nickelutvinning i Guatemala och den globala matproduktionen. Vad får storföretagens makt för konsekvenser och hur kan vi stoppa det?

Panelister:

  • Daniel Ribeiro 
    Daniel är teknisk koordinator och medgrundare till organisationen Justiça Ambiental i Moçambique. I det här samtalet kommer Daniel att lyfta problemen med nettonollutsläpp och de konsekvenser trädplantage för klimatkompensation får för människor och miljö. 
  • Neth Daño
    Neth är koordinator och leder ETC Groups arbete i Asien från kontoret i Filipinerna. I det här samtalet kommer Neth att lyfta storföretagens roll i matproduktionen och hur den påverkar jordbrukssamhällen, deras matsuveränitet och tillgång till fröer samt den biologisk mångfalden. 
  • Héctor Silva Ávalos
    Héctor är grävande journalist från El Salvador och meddirektör i Prensa Comunitaria i Guatemala. I det här samtalet kommer Héctor att lyfta det mycket uppmärksammade målet kring den kritiserade nickelgruvan i El Estor i Guatemala.  

Samtalsledare: Emelie Muntrakis, Policyrådgivare – Naturresurser, företag & mänskliga rättigheter, Afrikagrupperna 

Samtalet hålls på engelska.

Illustration av Angelica Halvarsson

20.00 – 20.45 Binding Treaty on Business and Human Rights 

Att storföretagen får allt större makt är ett faktum och det är ofta svårt att ställa de till svars när de bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring i sina leverantörsled. Företagens intressen skyddas genom handels- och investeringsavtal men det finns inga globala avtal som är juridiskt bindande och som skyddar människor och miljö gentemot företagen. 

Det är inte ovanligt att människor, främst i det så kallade globala syd, tvångsförflyttas från sina hem för att ge plats åt gruvor och plantage. Småskaliga bönder förlorar tillgång till mark och vatten. De som försvarar sina rättigheter eller miljön utsätts dessutom ofta för hot och trakasserier. Trots det, finns det ingen internationell lagstiftning eller juridisk instans dit de som drabbas kan vända sig och där företagen kan ställas till svars.

Kom och lär dig mer om och diskutera fördraget kring företagande och mänskliga rättigheter (Binding Treaty on Business and Human Rights) som sedan 2014 förhandlas i FN! Kan fördraget utmana storföretagens makt? Hur kommer det sig att Sverige hittills inte deltagit i förhandlingarna eller visat sitt stöd för fördraget? Vad krävs för att det ska bli verklighet och varför räcker det inte med nationella och regionala lagar kring så kallad Due Diligence? 

Samtalet hålls på svenska.

STÖD OSS