Mensprat och choklad i Afrika - Afrikagrupperna

Evenemang

Mensprat och choklad i Afrika

Arrangörer: SAFRAN och ABF Skåne

Medverkande: Sara Gabrielsson och Bo Furugren.
Arrangörer: SAFRAN och ABF Skåne

Låt oss prata om mens
Sara Gabrielsson berättar om problem med vatten, sanitet och hygien, speciellt i samband med menstruation för flickor och kvinnor samt hantering av mensavfall med mera i Tanzania. Saras forskning handlar bland annat om hur viktigt det är att integrera socialvetenskaplig forskning med praktiskt arbete för att förbättra och sprida kunskap om vatten, sanitet och hygien över hela Afrika. Hantering av menstruationshälsa betonas särskilt. I föreläsningen ingår visning av en kort film. Sara Gabrielsson är universitetslektor vid Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSUS). Saras forskning handlar främst om vatten, sanitet och hygien samt hållbar utveckling i Afrika. Saras vision är att underlätta samverkan mellan forskare och sanitetsutövare för att möjliggöra spridning av kunskap om hållbart sanitetsarbete.

Afrikansk choklad och chokladprovning
Som en del av sitt kolonialprojekt planterade portugiserna 1824 kakao i São Tomé i Västafrika och därifrån till nuvarande Bioko. Det var början till kakaoodlingen i Afrika. Nu är Afrika världens största kakaoproducent. Tills nyligen har all afrikansk kakao exporterats till chokladfabriker i Europa m.fl. ställen utanför Afrika. Exporten har inneburit flera problem som utnyttjande av odlare, avskogning, barnarbete, låg ersättning mm. Bo Furugren kommer att berätta om de nya chokladtillverkarna i Afrika, främst i Ghana. De stärker lokala odlare som får större del av vinsten. Efteråt provsmakar vi afrikansk choklad. Bo Furugren är livsmedelskemist, tecknare, fack- och läroboksförfattare till många böcker om livsmedel.

Anmälan: Hemsida: abf.se/skane – sök på arrangemangets namn Mensprat och choklad i Afrika eller klicka HÄR för att komma direkt till sidan.

Ange också namn, adress, telefon och personnummer. Anmälan ska vara ABF tillhanda senast 9 mars 2022.

För mer information eller frågor kontakta 0413-298 81 eller rory.hall@abf.se.

Om evenemanget

Datum: 12 MAR 2022

Tid: 09.30-14.30

Stad: Lund

STÖD OSS