Kurs om matsuveränitet - Afrikagrupperna

Evenemang

Kurs om matsuveränitet och klimaträttvisa 

Lär dig hur vi tar makten över maten och försvarar vår jord – i Sverige och i Latinamerika. Vi lär oss om hur vi kan bidra till matsuveränitet, alltså att makten över maten finns i händerna på de som producerar och konsumerar den, istället för att styras av vinstintressen och storföretag. Matsuveränitet betyder också att maten ska produceras på ett hållbart sätt så att framtida generationer också kan förse sig och sina familjer med näringsrik mat.

Latinamerika är världens farligaste region för miljö- och människorättsaktivister, därför kommer kursen också att belysa deras situation, våldet mot dem och det krympande utrymmet för civilsamhället, inte bara i Latinamerika utan även globalt. Vilken roll spelar Sverige i utvecklingen och hur kan vi kämpa för solidaritet och en annan utveckling?

Kursen ges digitalt under tre veckor och vi möts under en kurshelg i Österfärnebo där vi har kreativa workshops om hur vi kan engagera oss. Vi planerar och genomför tillsammans projekt som kan se till att lyfta frågorna. Vi tillagar och äter lokalt producerad mat tillsammans.

På kursen medverkar La Via Campesina, en folkrörelse för småbönder i hela världen med stark förankring i Latinamerika, som var de som först myntade begreppet matsuveränitet. Folkrörelsen har också en gren i Sverige under namnet Nordbruk.

LÄS MER OCH ANMÄLAN: https://farnebo.se/kurser/makten-over-maten/

Kursupplägg

Digital uppstart
Onsdagen den 19 oktober kl. 19.00
Panel med aktiva från Nordbruk, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna. Hoten och möjligheterna för en solidarisk och hållbar utveckling

Digital föreläsning
Onsdagen 26 oktober kl. 19.00
Vem styr över maten i våra butiker? Vad är kopplingen till Latinamerika?

Kurshelg i Österfärnebo
Lördag 29 oktober – söndag 30 oktober

  • Matsuveränitet i Sverige och Latinamerika.
  • Klimaträttvisa.
  • Hoten mot aktivister.
  • Gästtalare från Latinamerika.
  • Workshops för fördjupning och start av projekt.

Digital föreläsning
Onsdagen 2 november kl. 19.00
Om det krympande civilsamhället i Sverige och Latinamerika.

Digital avslutningsträff
Onsdag 9 november kl. 19.00
Rapporter från de olika projektarbetena.

Om evenemanget

Datum: 19 OKT 2022

Plats: Digitalt och på Färnebo Folkhögskola

Stad: Digitalt och Färnebo folkhögskola

STÖD OSS