JOZI GOLD - FILMVISNING & SAMTAL - Afrikagrupperna

Evenemang

JOZI GOLD – FILMVISNING & SAMTAL

Upplev en djupt störande – och underhållande – dokumentär om en sanningssökande kvinna som vill ställa Johannesburgs gruvindustri till svars för den miljökatastrof staden står i.

Var: Världskulturmuseet
Pris: Fri entré, förbokning via länken: https://secure.tickster.com/sv/n54rypbt7jz25av/products
Ytterligare information: Begränsat antal platser, förbokning krävs. Filmens språk är engelska och den textas till svenska.
Plats på museet: Studion

Gruvorna i Johannesburg, eller Jozi, har producerat en tredjedel av allt guld som har grävts fram genom historien. Nu håller gruvorna på att kollapsa och staden står inför en miljökatastrof. Tonvis av radioaktivt avfall förorenar luften och förgiftar vattnet. I filmen träffar publiken, Mariette Liefferink, ett före detta Jehovas vittne, ser nu som sin uppgift att avslöja sanningen och tvinga guldindustrin att ta sitt ansvar. Mycket tack vare sin färgstarka huvudperson är Jozi Gold både en djupt störande och underhållande dokumentär.

Filmen följs av ett samtal med filmens regissör, Sylvia Vollenhoven. Samtalet leds av Anna Nordstrand, Afrikagrupperna.

Filmen presenteras av Afrikagrupperna i samarbete med Globala Torget och Världskulturmuseet.

Denna visning är en del av ett specialfilmprogram på Världskulturmuseet den 24 september som lyfter globala utmaningar utifrån sydafrikanska exempel. Programmen presenteras av museet i samarbete med Globala Torget med finansiering från biståndsmyndigheten Sida.

Se trailern till Jozi Gold

Om evenemanget

Datum: 24 SEP 2022

Tid: 14.15-15.45

Plats: Världskulturmuseet

Stad: Göteborg

 Foto: Maanda Nwendamutswu
STÖD OSS