Johannesburg Stories - filmvisning & samtal - Afrikagrupperna

Evenemang

Johannesburg Stories – filmvisning & samtal

Hur är det att leva som ung i en av Johannesburgs största townships? I denna dokumentärfilmsserie möter vi fyra tonåringar som på olika sätt kämpar för sitt samhälle och för rätten att få vara sig själv. Efter filmen följer ett samtal med några av de medverkande.

Johannesburg Stories är en dokumentärserie i 4 delar som följer tonåringarna Paulos, Kim, Nkosi och Zimvo som alla försöker hitta sin väg i övergången från barndom till vuxenliv. De bor i Alexandra i Johannesburg, ett av Sydafrikas äldsta och största townships. Alexandra präglas av fattigdom, våld och patriarkala strukturer.

Ungdomarna i serien kämpar på sina egna sätt mot trånga könsnormer och för att vara sig själva. Paulos drömmer stort, som dansare och skådespelare i en lokal dansgrupp hoppas han bli Sydafrikas nästa stora stjärna. Kim har precis avslöjat sin största hemlighet, men att vara öppen med sin läggning som ung HBTQ-tjej i Alexandra är både svårt och farligt. Nkosi försöker vara en förebild för sina yngre bröder och ta hand om sin sjuka mamma, men pressen är stor. Musiken är hans andningshål, och all sin lediga lägger han på att bli DJ. Zimvos egna erfarenheter har förvandlat henne till en aktivist som kämpar mot sexuellt våld i sitt bostadsområde.

Serien följer dem i ett avsnitt var, som är 13 minuter långa. Serien är skapad av Rädda Barnen tillsammans med produktionsbolaget Faktabruket. Filmerna följs av samtal med några av de medverkande. Produktionsår: 2019

Medverkande

Kim Baloyi, aktivist från filmen-Nkosi Mncube, aktivist från filmen
Samtalsledare: Oskar Kolberg, Rädda BarnenSamtalet sker med samtalsledare på plats och medverkande på länk från Sydafrika.
Fri entré men begränsat antal platser, förboka din biljett.

Filmen presenteras av Rädda Barnen i samarbete med Globala Torget och Världskulturmuseet
Denna visning är en del av ett specialfilmprogram på Världskulturmuseet den 24 september som lyfter globala utmaningar utifrån sydafrikanska exempel. Programmen presenteras av museet i samarbete med Globala Torget med finansiering från biståndsmyndigheten Sida.

Om evenemanget

Datum: 24 SEP 2022

Tid: 11.15-12.30

Plats: Världskulturmuseet

Stad: Göteborg

STÖD OSS