Internationell Utblick: Sydafrika – mobilisering och framtidsutsikter - Afrikagrupperna

Evenemang

Internationell Utblick: Sydafrika – mobilisering och framtidsutsikter

Drygt ett år har gått sedan de lokala valen i Sydafrika hölls som ritade om landets politiska karta. Styret skiftade i många kommuner när flera oberoende kandidater, men också partier som brutit sig loss från ANC, utmanade makten. Samtidigt ökar populistiska och xenofoba tendenser i Sydafrika, och tar sig våldsamma uttryck. Landet har också skakats av ett flertal korruptionsskandaler. I december samlas ANC till kongress för att välja politisk ledning och inriktning inför kommande val. 

Vi får höra röster från sydafrikanska gäster på plats i Stockholm som delar med sig av sina erfarenheter kring att organisera marginaliserade grupper i Sydafrikas kåkstäder, och sina tankar kring den generella utvecklingen i landet. 

Välkommen till ett spännande samtal om utvecklingen i Sydafrika. Vad är det som händer just nu och vad kan vi förvänta oss av i framtiden? På vilket sätt organiserar sig människor i storstädernas ytterkantsområden idag, och vad har de för behov och drömmar? 

Samtalet sker på engelska. 

Medverkande:

Anele Selekwa från hiphop-kollektivet Soundz of the South i Kapstaden som med kulturskapande som verktyg behandlar frågor kring mobilisering.

Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode från rörelsen Abahlali base Mjondolo oirganiserar över 80 000 boende i informella bosättningar i sina krav på drägliga levnadsvillkor och rätt till värdiga bosättningar. 2021 års mottagare av Per Anger priset.

Madi Gray, sydafrikansk journalist och översättare, tidigare ANC-aktivist som deltagit aktivt i solidaritetsarbetet Sverige-Sydafrika och bosatt delar av året i Sverige.

Samtalsledare: Calle Sundstedt, handläggare på Olof Palmes Internationella Center. 

Arrangör: ABF Stockholm, Olof Palmes Internationella Center, Afrikagrupperna

Lokal: Palmesalen, vån 1, ABF-huset, Sveavägen 41.
Fri entré, ingen anmälan krävs

Om evenemanget

Datum: 26 SEP 2022

Tid: 18.00

Plats: ABF Stockholm

Stad: Stockholm

STÖD OSS