Food in Times of Crisis - Afrikagrupperna

Evenemang

Food in Times of Crisis

Välkommen på ett spännande samtal om mat i tider av kris den 13 april från 18.00-22.00 på ABF i Stockholm eller delta digitalt! Hur kan vi säkerhetsställa att människor har tillgång till mat – särskilt i kristider? Det nuvarande globala livsmedelssystemet är starkt beroende av fossila bränslen, gödningsmedel och en handfull grödor, varav en stor del importeras från Ryssland och Ukraina. Det ryska kriget mot Ukraina och de efterföljande västliga sanktionerna mot Ryssland har redan orsakat en ökning av livsmedelspriserna och många varnar för att detta bara är början på en allvarlig global livsmedelskris. FN rapporterar redan om betydande nedskärningar i sina livsmedelsprogram för människor i svält, t.ex. i Jemen och på Afrikas horn. Detta har, i kombination med klimatkrisen, väckt ett intresse även i västvärlden för livsmedel, både kring vår förmåga att förbereda oss för en kris och för riskerna med globaliseringen av livsmedelsmarknaden, jordbruksindustrin och försörjningskedjorna.

Livsmedelsfrågan är något som folkrörelserna driver med stor kraft, både när det gäller behovet av att skydda varje nations rätt och möjlighet att försörja sin egen befolkning med sina grundläggande behov, så kallad matsuveränitet, och för dess avgörande betydelse för den civila beredskapen i händelse av kris eller krig. Den internationella rörelsen för matsuveränitet föddes vid ett möte i Mali 2007. Den har följts av många regionala och nationella nätverk som främjar samarbete för att stärka omställningen till agroekologi, metoder för att öka jordbrukets självförsörjningsgrad och resiliens. Den har främjats av den internationella småbrukarorganisationen Via Campesina och andra folkrörelser såsom Jordens vänner. När coronakrisen drabbade världen blev matsuveränitet en viktig fråga för väldigt många internationella rörelser.

Det är möjligt att delta i kvällen både på plats och via zoom. Hybridmötet kommer att bestå av två delar, den första på engelska om matsuveränitet och världsordningen, den andra på svenska med fokus på kampanjen ”Utan bönder, ingen civil beredskap”. Kvällen hålls i samband med småbrukarens kampdag den 17 april.

Programmet är fullspäckad med intressanta talare och modereras av bland annat Afrikagruppernas Annika Lillemets!

Här hittar du eventet, mer information och fördjupande läsning: https://www.facebook.com/events/1538504773189395

Om evenemanget

Datum: 13 APR 2022

Tid: 18.00

Plats: ABF i Stockholm

Stad: Stockholm

STÖD OSS