Almedalen: Sverige skär i biståndet - civilsamhället rapporterar från de mest utsatta globalt - Afrikagrupperna

Evenemang

Sverige skär i biståndet – välkomna att lyssna till civilsamhället som rapporterar från de mest utsatta globalt – på plats i Almedalen eller online!

Sverige är sedan länge ett föregångsland som står upp för ett starkt internationellt bistånd. Under våren följde regeringen dessvärre en helt annan linje. När miljö-, klimat- och hungerkatastrofer eskalerade globalt valde regeringen att frysa utbetalningarna av 9,2 miljarder kronor av biståndsbudgeten och omfördela medlen för att finansiera mottagandet av ukrainska flyktingar. Med detta beslut blir Sverige sannolikt den största mottagaren av vårt eget bistånd. Nedskärningen betyder att civilsamhället i detta nu ser hur avtal bryts och budgetar reduceras med 40 procent mitt under pågående verksamhetsår. Det är en självklarhet att Sverige ska ta emot människor från det fruktansvärda krig som pågår. Däremot är det högst ovärdigt att det sker på bekostnad av andra utsatta grupper som är beroende av stöd för sin överlevnad.

Krig och konflikt får demokratier och människors liv att rasa samman, utvinningen av naturresurser håller på att nå sin absoluta gräns för vad planeten orkar, klimatförändringarna utplånar odlingsmarker för kvinnliga bönder, skövlar rätten till trygga hem och stora delar av världens befolkning skriker efter mat. Kvinnor och barn drabbas återigen hårdast. FN varnar för att hela 1,7 miljarder människor riskerar att hamna i fattigdom och hunger till följd av kriget i Ukraina. Därför får vi nu inte röra det viktiga biståndet.

Det här seminariet formades i takt med att vårens politiska beslut om avräkningarna togs. Beslut som drabbar det svenska civilsamhället och framför allt våra partnerorganisationer globalt. Vi som arbetar med internationellt utvecklingssamarbete står inför en omöjlig uppgift och vi tänkte först ställa in detta seminarium, istället ställde vi om och gick samman för att gemensamt lyfta den viktiga frågan om svenskt bistånd och konsekvenserna i världen när ett land som Sverige backar.

Vi lyfter i samtalet exempel på vilka enorma fördelar biståndet har för människors överlevnad och arbete för mer demokratiska och jämställda samhällen globalt, men även vilka förödande konsekvenser nedskärningar har på kort och lång sikt. Vad händer egentligen i världen, globalt och lokalt, när biståndsbudgeten minskar? Vem betalar priset för en kapad biståndsbudget?

Detta spännande och viktiga samtal modereras av Louise Lindfors, Generalsekreterare på Afrikagrupperna och panelen utgörs av:
PMU och Panzi Foundation, Roger Buhendwa, Människorättsaktivist
Civil Rights Defenders, Anders Pettersson, Exekutiv chef
Diakonia, Lena Ingelstam, Generalsekreterare
Plan International, Mariann Eriksson, Generalsekreterare
We Effect, Anna Tibblin, Generalsekreterare
Olof Palmes Internationella Center, Anna Sundström, Generalsekreterare
Naturskyddsföreningen, Karin Lexén, Generalsekreterare
Union to Union, Maria Nyberg, Generalsekreterare

Varmt välkomna!

Länk till programmet: https://sverigeivarlden.se/program
Youtubelänk till Sverige i världens Youtube-kanal: https://www.youtube.com/…/UCCDtr1CntBOhimm1Qzn…/featured

Om evenemanget

Datum: 5 JUL 2022

Tid: 15.00-15.45

Plats: Almedalen och digitalt

Stad: Visby

STÖD OSS