Afrikagrupperna på Fotografiska!  - Afrikagrupperna

Evenemang

Afrikagrupperna på Fotografiska!

”RECLAIMING THE SEEDS” 

 En fotoinstallation för att lyfta kvinnliga småskaliga bönders kamp för att skydda frö- och landrättigheter i en tid av klimatkris. 

Afrikagrupperna bjuder in till en exklusiv fotoinstallation på Fotografiska! 

Sedan 1974 har Afrikagrupperna kämpat för rättvisa och stått upp i solidaritet med människor i södra Afrika. Som en del av vårt 50-årsfirande bjuder vi nu in till en exklusiv installation på Fotografiska! 
 
I generationer har kvinnor varit beskyddare av fröer, land och vatten, och ändå fortsätter deras rättigheter att kränkas. I samarbete med Fotografiska ställer vi torsdagen den 2 maj ut fotografier från vår partnerorganisation Rural Women’s Assembly (RWA)  som verkar för matsuveränitet, frörättigheter och klimaträttvisa.  

Under kvällen med temat ”Reclaiming the Seeds” vill vi understryka vikten av ett hälsosamt och hållbart livsmedelssystem där kvinnliga småskaliga bönder spelar en avgörande roll – samtidigt som vi i samarbetet med Fotografiska vill belysa vikten av att minska vårt matsvinn här i Sverige. I en tid av klimatkris är detta arbete viktigare än någonsin för att bryta sociala och ekonomiska ojämlikheter och för att bevara vår biologiska mångfald. 

Kvällen sponsras även av ekologiska och närproducerade fröer från Runåbergs Fröer i Stenungssund.

Programmet för kvällen 
Datum: Torsdagen den 2 maj 
Tid: 17:00-21:30 
Plats: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm 
 
Förutom RWA:s starka fotografier kommer kvällen att bjuda på seminarium, panelsamtal och live-musik. 

  • 17.00: Fotoinstallationen öppnar  
  • 17.30: Öppning av Afrikagrupperna  
  • 17.40: Samtal med Mercia Andrews (RWAs regionala koordinator) och Dr. Daniel Chavez (dokumentärfotografen som står bakom alla foton som ställs ut). Fokus: ”Women: Guardians of Seed, Land and Life.”, frörättigheter och kriminaliseringen av lokala fröer i södra Afrika.
  • 18.10: Q&A-seminarium: Lyssna till en paneldiskussion om vikten av att stötta lokala bönder och att minska matsvinnet. Kvällens panellister: Martin Wall, (Fotografiskas köksmästare för projektet ”zero waste”), Elin Rydström (svensk ekologisk jordbrukare), samt Anna Tibblin (Generalsekreterare WeEffect).  
  • 19.00:  Lyssna till ett DJ-set av fantastiska VAZ som spelar musik från den afrikanska diasporan kvällen till ära!

Biljett finns att köpa på Fotografiska.se

Hjärtligt välkomna till vår installation och för att stå i solidaritet med kvinnorna i södra Afrika! 

Foto: Rural Women’s Assembly

STÖD OSS