Rapport om hot mot människorättsförsvarare i energiomställningen - Afrikagrupperna

Nyhet 2025-04-29

Rapport om hot mot människorättsförsvarare i energiomställningen

Afrikagrupperna är delaktiga i Swedwatchs nya rapport Renewables and Reprisals som visar på att människorätts- och miljöförsvarare utsätts för hot, våld och repressalier i samband med utbyggnaden av förnybar energi i länder med begränsade demokratiska rättigheter.

Rapporten innehåller fallstudier från Moçambique, Honduras, Brasilien och Filippinerna, där försvarare berättar om inskränkningar i mötesfrihet, hot, rättsliga trakasserier och till och med dödligt våld. Projekten saknar ofta transparenta konsultationer och påverkar lokalbefolkningens livsmiljö och försörjning.

Anabela Lemos från vår partnerorganisation Justiça Ambiental! Intervjuas i rapporten om den planerade megadammen Mphanda Nkuwa vid Zambezifloden i provinsen Tete i Moçambique.

Anabela säger bland annat:

Företagen bakom projektet måste respektera samhällens rättigheter /…/ och inte bidra till att förvärra ojämlikhet och förtryck /…/. Människor har rätt att säga ja eller nej till detta projekt, men de har inte blivit tillfrågade. Och för att kunna besvara frågan behöver de ha tillgång till all relevant information, inklusive gällande påverkan på deras mark, försörjning och kultur, men istället får de bara höra falska löften om ett ”bättre liv”.

/…/ Vad är den verkliga kostnaden för detta projekt? Det kan bli en katastrof för närliggande lokalsamhällen och för hela Zambeziflodens ekosystem. Utöver klimatpåverkan från metanutsläppen från reservoaren finns det också seismiska risker /…/ samt andra miljörisker. Utan att ta de sociala och miljömässiga konsekvenserna på allvar är denna så kallade hållbara utveckling bara en illusion.

Swedwatch betonar i rapporten att energiomställningen inte får ske på bekostnad av mänskliga rättigheter och kräver bland annat:

  • Bättre skydd för människorätts- och miljöförsvarare
  • Ökat företagsansvar och tillbörlig aktsamhet (HRDD)
  • Inkluderande konsultationer med lokala aktörer
  • Nolltolerans mot repressalier

För Afrikagrupperna är rapporten är ett tydligt varningsrop: En rättvis och hållbar omställning kräver starkare juridiskt skydd för försvarare av miljö och mänskliga rättigheter. Det behövs internationellt bindande regler för företag gällande mänskliga rättigheter!

”Rapporten ger tydliga exempel på att det nuvarande system med självreglering och frivilliga riktlinjer för företag att respektera mänskliga rättigheter inte är tillräckligt. Det behövs internationellt bindande regler med robusta mekanismer för ansvarutkrävande när företags verksamheter leder till kränkningar av mänskliga rättigheter. Sverige bör aktivt engagera sig i FN-förhandlingarna för att få ett sådant avtal, det så kallade Binding Treaty, på plats….

”Gröna” utvinningsprojekt inom ramen för dagens ekonomiska system befäster en ordning där vissa människor och områden exploateras, med fruktansvärda konsekvenser som följd. Det spelar ingen roll om det handlar om en vindpark, en megadamm eller en kolgruva: när mark och naturresurser exploateras på bekostnad av lokalbefolkningars försörjning och levnadsmiljö ökar ojämlikheterna. Kvinnor, som ofta bär huvudansvaret för hushållets matförsörjning och resurshantering, drabbas allra hårdast. Energin som framställs exporteras ofta och vinsterna hamnar oftast i fickorna på de gigantiska företagen. Detta visar att enbart en “grön” omställning inte räcker. Vi behöver en rättvis omställning som grundas på miljömässig och social rättvisa, lokalt, regionalt och globalt.”
– Boel Johnsson, Policyrådgivare Naturresurser, företag och mänskliga rättigheter

Ladda ned och läs rapporten

Rapport Renewables and reprisals

Ladda ned (6 Mb)

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS