DEL 1 - Trump vid makten - Afrikagrupperna

Nyhet 2025-02-20

DEL 1 – Trump vid makten- det här vet vi än så länge

Den 20 januari 2025 tillträde Donald Trump som president i USA och har sedan maktskiftet tagit till åtgärder och fattat beslut om stora politiska förändringar i en extremt hög takt. Redan första veckan vid posten hade Trump implementerat en mängd punkter från den högerkonservativa handlingsplanen Projekt 2025. Detta inkluderar en total paus och en mängd stora nedskärningar av USA:s internationella bistånd, USAID, återinförandet av Global Gag Rule, stoppandet av DEI-program (Diversity Equity Inclusion), samt avskaffandet av transrättigheter och “genusideologi” (CONCORD, RFSU).

I världen ökar oron varje dag och i synnerhet i globala syd och i Afrikagruppernas verksamhetsländer, där den globala hälsan och behandlingen av hiv och tuberkulos bara är en liten del av de förödande konsekvenserna. 

USAs flagga
Foto: R.D. Smith via Unsplash

Hur påverkar den nya Trumpadministrationens politik Afrikagruppernas verksamhetsländer?   

Sydafrika 

Söndag den 2 februari anklagade President Donald Trump den sydafrikanska regeringen för att beslagta mark och behandla särskilda grupper i samhället väldigt dåligt. Strax därefter signerade han en exekutiv order som stoppar allt amerikanskt bistånd till Sydafrika (Aljazeera). Detta uttalande baseras på det faktum att den sydafrikanska presidenten Cyril Ramaphosa nyligen undertecknat ett lagförslag som ger den sydafrikanska regeringen rätt expropriera mark utan kompensation under specifika omständigheter (BBC). Lagförslaget är tänkt att åtgärda de strukturella och rasistiskt diskriminerande skillnaderna i markägande som har kvarlevt sedan apartheid. Enligt Sydafrikas regering ska det tydligt ange att denna typ av expropriering endast sker vid en överenskommelse med markägaren, och President Ramaphosa förnekar därför USA:s anklagelser (Aljazeera). Till följd av detta meddelade USA:s utrikesminister, Marco Rubio, att USA kommer att bojkotta G20-toppmötet i Sydafrika i februari. Utrikesministern förklarade att beslutet beror på Sydafrikas “anti-amerikanska” agenda (Omni). 

Det har nu framkommit att särskilda projekt inom President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR) undantas från beslutet att stoppa allt bistånd, åtminstone till slutet av april (Bhekisisa). Dessutom lyckades en domare återinföra alla PEPFAR-projekt som finansieras Centres for Disease Control and Prevention (CDC), vilket inkluderar omkring hälften av Sydafrikas PEPFAR-projekt (Bhekisisa). Trots detta råder fortfarande osäkerhet kring hur länge det nya beslutet gäller, och många personer som är beroende av PEPFAR är oroliga för framtiden.  

Bara under år 2024 finansierade USA Sydafrikas hivarbete genom PEPFAR med omkring 453 miljoner USD, och många av landets hiv- och tuberkulosforskningsprojekt får även stöd från US National Institutes of Health (All Africa, Business Day). Hur USAID:s och PEPFAR:s finansiering utvecklas framöver kan få stora konsekvenser, eftersom Sydafrika är det land i världen med flest människor som lever med hiv, cirka 7.8 miljoner (Parliament of SA). 

Moçambique 

Moçambique är ett av de länder i världen som tar emot mest amerikanskt bistånd. Över två miljoner människor är beroende av läkemedel som förhindrar spridningen av hiv, aidsrelaterade sjukdomar och tuberkulos (NY Times, Aljazeera). Trumpadministrationens nya biståndspolitik skapar därför en osäker situation i Moçambique och flera pågående projekt har redan satts på paus. Exempelvis har The Aurum Institute, en ideell organisation som bedriver forskning om global hälsa, hiv och tuberkulos i Moçambique, Ghana och Sydafrika, tvingats pausa alla USAID- finansierade projekt (Aljazeera).   

Zimbabwe 

Zimbabwe har gjort stora framsteg när det gäller diagnos och behandling av hiv- och aidsrelaterade sjukdomar. De drastiska förändringarna i USA:s biståndspolitik riskerar dock att få svåra konsekvenser för landet. Zimbabwe tar årligen emot omkring 200 miljoner USD i bistånd från PEPFAR, och sedan 2006 har USA:s regering bidragit med 1.7 miljarder USD för att stärka hälsosystem och stödja människor som lever med hiv (All Africa, Reuters).  

Flera verksamheter har redan behövt pausas, inklusive mobila kliniker som erbjuder människor tillgång till hivrelaterad vård. Det råder en växande oro över situationen och den potentiella ökningen av personer som lever med hiv, särskilt bland högriskgrupper (Global Press Journal, New Zimbabwe). Det amerikanska biståndet finansierar även flera program mot könsbaserat våld i Zimbabwe, vars verksamhet kommer att drabbas om finansieringen stoppas helt (New Zimbabwe).   

Namibia 

Namibia är också ett av de länder med flest människor som lever med hiv i världen (All Africa). USAID och PEPFAR har finansierat hiv-, tuberkulos- och malariaprogram i Namibia under många år (The Namibian). Frysningen av USAID:s finansiering kan därför få negativa konsekvenser för behandling av och förebyggande arbete kring dessa infektioner. USAID har även spelat en central roll i främjandet av hbtqi+ rättigheter i Namibia, vars framsteg kan påverkas av den nya biståndspolitiken (The Namibian).  

Afrikagrupperna står i solidaritet med våra partnerorganisationer och människor i våra samarbetsländer. Vi står upp för alla människors rätt att själva bestämma över sin egen kropp och sexualitet, samt allas rätt till hälso- och sjukvård som stödjer den rätten. Vi håller oss uppdaterade kring den amerikanska administrationens beslut kring biståndspolitik och dess påverkan på våra verksamhetsländer.   

Artikelserie skriven av Rebecca Lones, praktikant på Afrikagrupperna

STÖD OSS