Valet i Moçambique - Afrikagrupperna

Nyhet 2024-10-04

Valet i Moçambique

Intervju med Klara Grenhagen, tidigare anställd hos Afrikagrupperna, numera specialist vid Folke Bernadotteakademins (FBA) Afrikaenhet med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Den 9 oktober i år hålls val i Moçambique i en tid av politisk osäkerhet, demokratisk tillbakagång och växande missnöje bland befolkningen. Med det styrande partiet Frente de Libertação de Moçambique (FRELIMO) som haft ett järngrepp om makten sedan självständigheten år 1975, en historia av valfusk och en pågående svårlöst konflikt i landets norra delar, väcks frågor om hur valperioden påverkar civilsamhället. Kommer valet kunna genomföras fritt och rättvist och hur kommer människor på marken påverkas av risken för våld och oroligheter? Hur påverkas civilsamhällesorganisationer under denna tid och vad betyder det för Afrikagruppernas partnerorganisationer i Moçambique? Vi hör från Klara Grenhagen, specialist vid FBA:s Afrikaenhet, och vår partnerorganisation Livaningo som ger oss insikt i Moçambiques politiska situation och valets betydelse.

FRELIMO:s väg till makten

Moçambique har sedan självständigheten från Portugal år 1975 präglats av FRELIMO:s långvariga maktgrepp. Efter självständigheten etablerade FRELIMO ett enpartisystem med en marxist-leninistisk ideologi. Samora Machel blev landets första president, och Moçambique blev en socialistisk stat. Klara Grenhagen, arbetar med fredsprocessen och försoningsarbete i landet, förklarar bakgrunden till partiets långa styrning.

Klara Grenhagen, Foto: Rodrigo Paras

– FRELIMO grundades på 60-talet som en självständighetsrörelse mot kolonialmakten Portugal. Portugal styrde på denna tid med järnhand, och FRELIMO var en förbjuden rörelse som fick viktigt stöd från bland annat Sovjet, Kina och flera skandinaviska länder. De utvecklade en marxistisk inriktning som fokuserade på arbetars rättigheter, kvinnors frigörelse, antirasism och kampen mot ekonomisk exploatering. Sedan självständigheten har FRELIMO, likt många andra frihetsrörelser på kontinenten, utvecklats från en frihetsrörelse till ett politiskt etablissemang  – en elit som håller väldigt hårt i makten till denna dag.

Men när en talar om Moçambiques politiska utveckling måste en även nämna att självständigheten blev starten på inbördeskriget, enligt Klara. Motståndsrörelsen Resistência Nacional Moçambicana (RENAMO) uppstod som en väpnad motståndsgrupp mot FRELIMO. De stöttades av de vita regimerna i Sydafrika och dåvarande Rhodesia, som såg med oro på ett självständigt marxistiskt grannland. Inbördeskriget slutade 1992 med fredsavtalet i Rom, och en övergång till ett flerpartisystem började, där RENAMO omvandlades till ett politiskt parti.

– Krigen har förstås satt djupa spår i Moçambique. Även om fredsavtalet från 1992 höll länge, och Moçambique framstod som ett framgångsexempel för fred på kontinenten under en lång tid, bröt nya konflikter ut 2013. Idag arbetar vi på FBA bland annat med att stödja implementeringen av ett nytt fredsavtal mellan regeringen och RENAMO, berättar Klara vidare.

Moçambiques utmaningar inför valet

Inför valet den 9 oktober står Moçambique inför flera utmaningar och grundläggande behov hos befolkningen är akuta på många håll i landet. Moçambique har länge varit ett av världens fattigaste länder, och samhällsproblem som brist på vatten, sjukvård och utbildning utgör ständiga hinder för utvecklingen. Dessutom är landet mycket sårbart för naturkatastrofer som cykloner och torka.

– Moçambique är ett av världens fattigaste länder, och de främsta utmaningarna handlar om mycket grundläggande saker som tillgång till vatten, mat, sjukvård, skola, infrastruktur, skydd mot naturkatastrofer och mycket annat. Det pågår också en våldsam konflikt i landets norra delar, centrerad till Cabo Delgado-provinsen, som skapar stora flyktingströmmar och förvärrar förutsättningarna för att lösa den grundläggande fattigdomsproblematiken, säger Klara.

Men trots att valet är runt hörnet är den öppna politiska debatten förvånansvärt frånvarande, enligt Klaras upplevelse.

– Jag skulle säga att det pågår väldigt lite politisk debatt och diskussion i samhället, trots att valet bara är några dagar bort. Det “kampanjas” däremot mycket. Partierna lovar investeringar, infrastrukturprojekt och att bekämpa korruption, men hur mycket av detta som är verkliga planer och hur mycket som bara är ett sätt att vinna röster återstår att se, konstaterar Klara.

Risker i sikte

När vi frågar Klara hur utsikterna ser ut för att valet ska kunna genomföras fritt och rättvist framgår det att frågan är svår att besvara, men hon pekar på händelser från tidigare val.

– Om vi tittar på förra årets lokalval kunde flera oberoende bedömare konstatera att det förekommit omfattande valfusk till FRELIMO:s fördel. Detta ledde till stora demonstrationer, vilket visar på en växande frustration hos befolkningen. Alla räknar ju med att FRELIMO vinner valet, men frågan är hur de vinner. Om rapporter om valfusk börjar komma in, kan vi nog vänta oss nya demonstrationer och oroligheter, säger Klara.

Hur påverkas människorna i Moçambique under denna period? Enligt Klara är risken för politiskt motiverat våld tydligt förhöjd, särskilt i samband med valet.

Jag skulle säga att risken för politiskt våld är förhöjd både innan, under och efter valet. Även om förra årets demonstrationer pågick relativt fredligt finns en ökad risk att till exempel oppositionens anhängare möter polisvåld. Nu finns dessutom en ny oppositionsgestalt som ser ut att kunna mobilisera missnöjda väljare, vilket kan bidra till ökad spänning. Det kan nog bli en orolig tid framöver, varnar Klara.

Hur påverkas civilsamhället i Moçambique och Afrikagruppernas partnerorganisationer?

Afrikagruppernas partnerorganisation Livaningo är en organisation som arbetar med påverkansarbete i Moçambique. De försöker bland annat främja en demokratisk stadsförvaltning, med särskilt fokus på medborgarnas deltagande i lokala förvaltningsprocesser. De arbetar även med anpassning på grund av klimatförändringar, förnybar energi och att påverka beslutsfattare när det gäller förvaltning, övervakning och öppenhet i fråga om naturresurser. Precis som många andra civilsamhällesorganisationer i Moçambique, står de inför betydande utmaningar kopplade till valet.

Valaffischer finns lite överallt i Maputo, Moçambique

Livaningo förklarar att FRELIMO, under valperioden, använder de lokala administrativa resurserna för att stödja sin egen valkampanj, vilket får svåra konsekvenser för olika programaktiviteter. Den lokala ledningen ägnar mer tid åt politiska aktiviteter än åt att lösa akuta samhällsproblem, vilket resulterar i att viktiga behov försummas och ignoreras. I distrikten Sofala och Zambézia har exempelvis över åtta kravbrev från lokalsamhällen förblivit obesvarade sedan valkampanjen inleddes.

Livaningo berättar även att valkampanjen har förvärrat ojämlikheter och uteslutning av sårbara grupper, inklusive kvinnor, från beslutsfattande processer. Resultatet blir att de ansträngningar görs inom civilsamhället för att stärka dessa gruppers deltagande, försvåras. Civilsamhällesorganisationer har dessutom svårt att samla människor under kampanjperioden, då sådana sammankomster ofta uppfattas som politiskt störande och kan mötas med motstånd från lokala myndigheter. Som följd blir det därför mycket svårt att genomföra påverkansarbete och främja delaktighet i samhällsbeslut.

Vad kan vi vänta oss?

Oavsett valets utgång är det tydligt att Moçambique står inför stora utmaningar som påverkar både civilsamhället och landet i stort. Livaningo och andra civilsamhällesorganisationer kommer att behöva navigera i en komplex miljö där deras möjligheter att påverka beslutsprocesser och engagera lokalsamhällen försvåras under valperioden. Likaså kommer den ekonomiska krisen, den pågående konflikten i norr och det bristande förtroendet för makthavarna att kräva lösningar, men hur exakt detta kommer att tacklas är oklart.

– När dammet efter valet har lagt sig kommer regeringen att behöva hantera en rad utmaningar. Det finns en brist på tillit till statsapparaten, ett utbrett folkligt missnöje, en ekonomi i kris och en komplex konflikt i norr som är långt ifrån löst, avslutar Klara Grenhagen.

Artikel skriven av Anna Lundberg, praktikant hos Afrikagrupperna

STÖD OSS