Afrikagruppernas partnerorganisation Rural Women’s Assembly besöker Sverige och MR-dagarna - Afrikagrupperna

Nyhet 2023-11-20

Rural Women’s Assembly besöker Sverige och MR-dagarna

Rejoice Chikakuda, Flaida Macheze och Reinette Heunis från Afrikagruppernas partnerorganisation Rural Women’s Assembly (RWA), som arbetar för kvinnliga jordbrukares rättigheter och kräver klimaträttvisa, är på Sverigebesök den 14 november – 25 november. Afrikagrupperna arrangerar en rad program i Stockholm, Uppsala, Lund och på Mänskliga Rättighetsdagarna i Helsingbor

Afrikagrupperna välkomnar tre gäster från rörelsen RWA, med representation från Malawi, Sydafrika och Moçambique. Nätverket engagerar tusentals kvinnliga småskaliga bönder globalt. Delegationen besöker Sverige för att lyfta vikten av global klimaträttvisa och driva påverkansarbete inför den globala FN-konferensen för klimat, COP28.

RWA arbetar med miljöförsvar, matsuveränitet och mänskliga rättigheter, och kämpar mot könsbaserat våld. De tre aktivister som kommer till Sverige har med sig perspektiv från rörelsen, fascinerande erfarenheter och viktig kunskap att dela med sig av – ta chansen att lyssna till dem eller boka en intervju.

Om Rural Women’s Assembly:

RWA är ett nätverk av flera nationella rörelser, grupper, föreningar och gräsrotsorganisationer bestående av kvinnor från landsbygden. RWA främjar tillgång och försvar av land, vatten och mat genom att kämpa för matsuveränitet. RWA har bedrivit forskning om fröer och nätverket innefattar mer än 400 frösparare. Resultaten använder RWA i deras påverkansarbete som förespråkar klimaträttvisa och uppmärksammar vikten av att bevara lokal kunskap och betonar hur viktiga kvinnor på landsbygden är för att skydda de lokala fröerna.

RWA:s fotoutställning kommer ställas ut i Sverige. Utställningen lyfter vikten av frö-, mat- och landrättigheter. Bilderna riktar strålkastarljuset mot lokala jordbruksmetoder och visar personliga porträtt av fröförsvarare i södra Afrika, en region som ofta förbises.

Vilka kommer till Sverige?
Rejoice Patience Chikakuda, Malawi, är policy- och kommunikationsspecialist med över 15 års erfarenhet av policy, lobbying, PR, kampanjer, opinionsbildning och kommunikation med fokus på frågor som rör land och klimat.

Flaida Macheze
, Moçambique, jobbar med landsbygdsutveckling och internationell utveckling och har över 17 års erfarenhet av jordbruksfrågor, med fokus på klimat och könsbaserat våld.

Reinette Heunis
, Sydafrika, är bonde med passion för småbönders rättigheter samt brinner för att skapa forum där kvinnor kan lära sig om vikten av matsuveränitet och klimatförändringar.

Program i Stockholm, Uppsala och Lund:

16 november: RWA träffar Concords jämställdhetsgrupp samt deras grupp för miljö- och klimaträttvisa.

18 november: RWA deltar på Olof Palme dagen på ett panelsamtal, fotoutställningen ställs ut.

20 november: RWA kommer att vara med på ett evenemang som Afrikagruppernas lokalgrupp i Uppsala organiserar tillsammans med SLU. Se evenemang här: Frö, land och matsuveränitet – träffa The Rural Women’s Assembly! | Facebook

22 november: RWA besöker Lund för att medverka på Safrans lunchseminarium.
Se evenemang här: Rural Women’s Assembly – Klimat och Rättvisa | Facebook

Program på MR-dagarna i Helsingborg:
MR-dagarna är den viktigaste mötesplatsen för mänskliga rättigheter i Norden. Afrikagruppernas partnerorganisation RWA och Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors kommer att delta i två seminarium; ”Women’s Movement building in Southern Africa: The guardians of land, seeds, life and nature” och ”Voicing the need of a just transition for all”. RWAs fotuställning kommer finnas på plats. Afrikagrupperna kommer vidare att dela ut årets Solidaritetspris och delta i ett panelsamtal om ”Transnationella företag och mänskliga rättigheter?”.

Årets program: Mänskliga Rättighetsdagarna 2023 (invitepeople.com)
Afrikagruppernas evenemang: Mänskliga Rättighetsdagarna 2023 (invitepeople.com)

STÖD OSS