Rebellmammorna får Afrikagruppernas solidaritetspris 2023 - Afrikagrupperna

Nyhet 2023-11-06

Rebellmammorna får Afrikagruppernas solidaritetspris 2023

Foto: Rebellmammorna

Solidaritet innebär att gemensamt med andra ta ansvar för en bättre och mer rättvis värld. För att uppmärksamma vikten av solidaritet delar Afrikagruppernas styrelse varje år ut Solidaritetspriset till en individ, grupp eller organisation som har agerat i solidaritet under det gångna året. Årets pris går till Rebellmammorna för deras kamp för att belysa klimatkrisen. 

Rebellmammorna organiserar mammor, föräldrar och allierade för att tillsammans visa att det finns en vuxenvärld som kommer fortsätta att kämpa för ett hållbart samhälle, idag och för kommande generationer i framtiden. De utför manifestationer där Rebellmammorna genom att hålla tal, sång och tysta sittdemonstrationer, förmedlar sin oro över det allvarliga klimatläget och deras beslutsamhet att inte vara passiva.

Afrikagruppernas motivering:

Rebellmammorna brygger mellanrummet mellan den lågmälda skavande oron och det högljudda aktiva motståndet. Genom era manifestationer samlas mammor över hela världen för att tillsammans finna kraft, stärka sina röster och agera för omställning, klimaträttvisa och våra barns framtid. I solidaritet med mammor, kvinnor, barn, medmänniskor, planeten och generationer har rebellmammorna med imponerande intensitet, skapat en global rörelse för klimaträttvisa. Rebellmammorna är kraften och katalysatorn planeten behöver och som framtiden kräver. Tack för att ni ”inte tittar bort”, för att ni ”inte ger upp”


Rebellmammornas kommentar till utmärkelsen:

Vi är rörda och tacksamma för detta solidariska och ärofyllda pris från Afrikagrupperna. Det här priset betyder otroligt mycket för oss då klimaträttvisa är grundläggande när vi organiserar oss med mödrar och allierade runt jorden. De som drabbas hårdast är de som bidrar minst till klimatkrisen. Vi som kommer från länder med historiskt stora utsläpp har både möjlighet och ett ansvar att agera. Prissumman kommer därför att gå till Mothers rebellions insamling för att mammor i andra länder ska få möjlighet att göra sin röst hörd”

En prisceremoni öppen för allmänheten kommer att hållas på Mänskliga Rättighetsdagarna i Helsingborg den 25 november 11.30-12.00.

Information om prisutdelningen av Solidaritetspriset:
Tid: Lördagen den 25 november klockan 11.30-12.00
Plats: Lilla scenen, Helsingborg Arena, Mellersta Stenbocksgatan 14, 254 37, Helsingborg.
Evenemang: Mänskliga Rättighetsdagarna 2023 (invitepeople.com)

Läs hela pressmeddelandet här: Pressrum – Afrikagrupperna

STÖD OSS