Aktivister tvingas betala rättegångskostnader för protester mot ReconAfricas prospektering - Afrikagrupperna

Nyhet 2023-03-03

Aktivister tvingas betala rättegångskostnader för protester mot ReconAfricas prospektering

Ett 30-tal personer protesterade framför High Court i Windhoek på tisdagen i solidaritet med samhällen i Kavango-regionen som måste betala rättegångskostnader på över 500 000 dollar. 

”Det här är hur statlig fångenskap ser ut. För om det namibiska rättssystemet inte kan upprätthålla den namibiska konstitutionen och försvara sitt folk, då är det helt klart att det handlar om ett statsövertagande”, sade Ina-Maria Shikongo från rörelsen Fridays for Future.  

Enligt henne kränker det namibiska rättssystemet också folkets konstitutionella rättigheter genom att acceptera ett företag som vid många tillfällen tidigare har skrämt namibiska medborgare och behandlat dem illa.  

En medlem från samhället, Muyemburuko Max, som drog ReconAfrica inför rätta för att överklaga deras tillstånd att borra vidare på kommunal mark, säger att oljebolaget en dag bara kommer att åka tillbaka till Kanada. ”Och vi kommer att stanna kvar i Namibia. Vilken skada de än lämnar kommer vi att ta itu med och de kommer inte att ha någon del i konsekvenserna.” 

Han fortsatte med att säga att regeringen måste komma ihåg att de är här för folket.  

”Vi röstade på dem för att de ska stå för folkets intressen, inte för deras egna förmåner”.  

Gruppen hoppas att få avstå från att betala rättegångskostnaderna. Målet skulle ha behandlats i domstol i tisdags, men det sköts upp till maj. ”Vi beslutade att ändå protestera mot saken eftersom detta inte var ett fall som Kavangogemenskapen borde ha förlorat från första början.” 

Flera namibiska icke-statliga organisationer och miljöaktivister, som Afrikagruppernas partnerorganisation Women’s Leadership Centre, har uttryckt sin solidaritet med samhällena i Kavango, och även om de hoppades att fler människor skulle ansluta sig till kampen, var de fortfarande hoppfulla. ”Vi är här. Våra röster kommer inte att tystas”, sade Shikongo. 

ReconAfrica har beviljats licenser av Namibias och Botswanas regeringar, vilket ger dem cirka 35 000 km2 för prospektering efter olja och gas i Kavangobäckenet. Oljeavtalen med Namibia och Botswana ger ReconAfrica ensamrätt att erhålla en 25-årig produktionslicens. Företaget har redan påbörjat prospekteringsborrning och seismiska undersökningar i Namibia 2021 och ansökt om en förlängning av sitt miljöcertifikat (ECC) till 2022. 

Foto: Women’s Leadership Centre

STÖD OSS