Solidaritetspriset 2022 till Afrosvenskarnas Riksorganisation - Afrikagrupperna

Nyhet 2022-11-30

Solidaritetspriset 2022 till Afrosvenskarnas Riksorganisation

I ett Sverige och i en värld där flera förödande kriser pågår samtidigt har behovet av solidaritet aldrig känts större. Därför delar Afrikagrupperna varje år ut ett Solidaritetspris till en person, organisation eller initiativ för att inspirera och uppmuntra till mer praktisk solidaritet och insatser för människors lika värde. I år har Afrosvenskarnas Riksorganisation utsetts till vinnare av Afrikagruppernas styrelse.

Afrosvenskarnas Riksorganisation är en viktig och stark röst som genom åren genomfört kunskapshöjande och progressiva insatser för att påvisa rasistiska strukturer i Sverige och i världen – genom historien och fram till idag. Med en skarp analys, kraft i debatten och genom utbildande aktiviteter och mobilisering skapar Afrosvenskarnas Riksorganisation förutsättningar för ett mer jämlikt samhälle, motverkar afrofobi och sätter ljus på rasistiska uttryck som alla behöver känna till för att kunna motverka rasism och diskriminering. Genom att mobilisera medlemmar och allmänheten skapar riksorganisationen verklig förändring och ökar förståelsen för antirasistiskt arbete vilket kommer behövas mer än någonsin i samhället.

Afrikagrupperna är inspirerade av Afrosvenskarnas Riksorganisation och vill lära oss mer om antirasistiskt arbete, representation och metoder. Afrikagrupperna vill genom priset även bidra till att lyfta en central röst i Sverige som visar vikten av antirasistiskt arbete och vägen framåt.

Vi på Afrikagrupperna gratulerar Afrosvenskarnas Riksorganisation till Solidaritetspriset 2022! Priset innebär ett synliggörande av er organisation genom Afrikagrupperna, en prisceremoni och en prissumma om 10 000 kronor.

Solidaritetspriset delas årligen ut av Afrikagrupperna och pristagaren utses av styrelsen efter nomineringar från medlemmar och allmänhet. Ovan motivering är hämtad ur några av de många nomineringar som inkommit.

Prisutdeling på Schysst Jul

I samband med Schysst Jul – en julmarknad som anordnas av Svalorna Latinamerika med syfte att uppmärksamma mänskliga rättigheter och miljöfrågor som drivs av de organisationer och företag på plats, kommer vi ta tillfället att dela ut detta års Solidaritetspris. Detta vill ni inte missa, så sväng förbi och hylla de som visar på stor medmänsklighet och solidaritet i sitt arbete, låt dig inspireras!

STÖD OSS