Intervju med Elin Wredström - Afrikagrupperna

Nyhet 2022-07-08

Intervju med Elin Wredström

4 frågor till Elin Wredström som är en del av Afrikagruppernas styrelse och viceordförande i Afrikagrupperna Växjö.

Varför har du valt att engagera dig i Afrikagrupperna?

Jag valde från början att bli medlem i Afrikagrupperna för att Växjös lokalgrupp gav mig en gemenskap som nyinflyttad i Växjö. Dessutom kändes det som att Afrikagrupperna hyfsat stod för ämnen som jag stöttade. Men eftersom jag lärde mig mer om Afrikagrupperna växte mitt engagemang när jag fick större engagemang i frågorna och ville vara med och göra skillnad. Det var därför som jag utvecklade mitt medlemskap till att bli viceordförande i Växjös lokalgrupp, för att jag skulle kunna vara med och sprida Afrikagrupperna och stötta till större del. Så idag är det främst för att jag står för samma värderingar som Afrikagrupperna och gillar deras arbetssätt. Dessutom så för mig som vill arbeta med liknande frågor i framtiden och idag studerar ett ämne som i mycket går hand i hand med Afrikagruppernas arbete så mitt engagemang ger mig en bra inblick i frågor som intresserar mig och jag vill arbeta med. 

Varför är det viktigt som medlem att vara med på årsmötet?

För mig så gav årsmötet en väldigt bra inblick i hur Afrikagrupperna fungerar. Det gav mycket inblick i vad som pågår bakom kulisserna, och vilka personer och tankar som står bakom. Det är lätt som medlem och lokalgrupp att förlora perspektivet och känslan av närhet med ”centrum”. Det ger också möjlighet att engagera sig mer, jag hamnade ju i styrelsen helt plötsligt, men bara att det ger en platform att utbyta ideér med andra medlemmar och lokalgrupper och få inspiration till sitt egna engagemang. 

Vad är roligast på årsmötet?

Det allra roligaste med årsmötet var att träffa alla andra medlemmar och alla från kansliet. Finns så mycket intressanta livshistorier, många kopplade till just Afrikagrupperna, och alla spännande samtal har definitivt varit roligast. För mig som student inom ett område som går hand i hand med Afrikagrupperna och alltså vill jobba med liknande frågor så var det roligt att vara i ett sammanhang med likasinnade människor som till stora delar levt ett liv som jag vill leva. Det gav mycket inspiration till min framtid och vad jag vill göra. Jag älskar också mängden av kunskap jag fått. Inte bara från alla samtal, men också kunskap om hur styrelsemöte går till och olika roller.  Dessutom har jag fått en bättre inblick i hur Afrikagrupperna fungerar och även workshopen med groundWork lärde jag mig mycket från. 

Vad betyder solidaritet för dig? 

För mig är solidaritet att stötta med handling och tanke de människor som lever i sämre förhållande, i olika typer av förtryck. På sätt och vis är det rättvisa, att hjälpa andra och varandra till samma levnadsnivå, och att stå tillsammans mot svårigheter.

Elin Wredström och Danait Lemlemu från Afrikagrupperna Växjö.

STÖD OSS