Aktivister från Ondjango Feminista i Angola åtalas i domstol i samband med demonstration   - Afrikagrupperna

Nyhet 2022-04-14

Aktivister från Ondjango Feminista i Angola åtalas i domstol i samband med demonstration  

Aktivister i Angola åtalas nu av domstol för att de påstås gjort upplopp och inte följt order om att skingras när de deltog i en demonstration. En av aktivisterna, Laurinda Manuela Godveia, medlem i den feministiska organisationen Ondjango Feminista, fängslades med en 7 månader gammal bebis.  Afrikagrupperna står i solidaritet med aktivisterna och vår partnerorganisation Ondjango Feminista. Vi kräver att de frisläpps omedelbart.  

Totalt 23 angolanska aktivister, varav 3 kvinnor arresterades under lördagen. Aktivisterna demonstrerade för deras rätt till medborgarskap. Nu väntar Laurinda tillsammans med två andra kvinnliga aktivister på sin dom. I organisationen Odjango Feminista´s offentliga uttalande förkastar organisationen den angolanska nationella polisens agerande. Polisens våld användes för att förhindra kvinnorna från att utöva sina politiska och demokratiska rättigheter. Däribland rätten att demonstrera.  

Oberoende vad resultatet blir när domstolen fattat sitt beslut, begär representanterna i Ondjango Feminista att kvinnorna som blivit åtalade frisläpps. Följaktligen, anser de att en utredning bör tillsättas. Syftet med detta är att utreda orsakerna som förledde arresteringen av aktivisterna. Att staten inskränker människors politiska och demokratiska rättigheter inför kommande va är ett praktexempel på hur ett odemokratiskt statsskick opererar.  

Du kan stötta organisationen Odjango Feminista´s kamp för Laurinda, och kvinnorna, genom att använda följande hashtags på sociala medier:  

#justicerightnow 
#OndFeminista

Ta del av vårt nyhetsbrev

Med vårt nyhetsbrev får du aktuell information från vårt arbete i Sverige och södra Afrika. Du tar del av aktuella nyheter, kampanjer och inbjudningar till evenemang runtom i Sverige.

STÖD OSS