Kampen om mineralerna - ett spel på liv och död i globala nord och syd - Afrikagrupperna

Nyhet 2022-04-04

Kampen om mineralerna – ett spel på liv och död i globala nord och syd

Kampen om naturens resurser har blivit en alltmer brinnande fråga för både mänskliga rättigheter och för miljö och klimat. Utvinningsindustrin får allt större ekonomisk och politisk makt när världen blir mer och mer beroende av mineraler, järn och fossila bränslen. Samtidigt hotas människorättsaktivister till livet i kampen om naturresurserna, enligt Global Witness rapport dödades 227 människorättsaktivister år 2020 och största delen av dessa just aktiva i kampen om naturresurser och för urfolks rättigheter.

Afrikagrupperna arbetar med organisationer i södra Afrika som i decennier kämpat för överlevnad och tagit kampen emot miljöförstöring och förorening av lokalbefolkningens livsmiljö, men också mot tvångsförflyttningar och dåliga arbetsvillkor inom gruvindustrin. Idag ser vi hur kampen om naturresurser blivit en allt större del av verkligheten i Sverige och hur urfolks rättigheter och livsvillkor hotas. Hör ett samtal med röster från den lokala kampen i Sydafrika och Sverige samt journalisten Arne Müller som skrivit ett flertal böcker i ämnet.

Medverkande:
Sofia Jannok, artist och renägare i Luokta-Mávas sameby
Robby Mokgalaka, groundWork aktivist Sydafrika (via länk)
Arne Müller, författare och journalist
Moderator: Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors

STÖD OSS