Vi springer för ett fritt Västsahara - Afrikagrupperna

Nyhet 2022-02-25

Vi springer för ett fritt Västsahara

På söndag är det återigen dags för Sahara Maraton efter två års pandeminpaus. Det här är inget vanligt lopp, utan det har ett väldigt viktigt syfte!

Loppet som lockar löpare från när och fjärran är ett sätt att påminna omvärlden om Marockos olagliga ockupation av Västsahara- något som tenderar att falla i omvärldens glömska. Marockos ockupation har pågått i 47 år. Det är en oerhört lång tid av världssamfundets oförmåga att agera. I år är loppet extra viktigt då Marocko i november 2020 bröt fredsavtalet. Omvärldens stöd betyder oerhört mycket! 

En sträcka i Algeriet, nära gränserna till Västsahara och Mauretanien, har blivit hem för 200 000 västsahariska flyktingar, där nu tredje generationen västsaharier på flykt föds. Loppet går mellan flyktinglägren El Ayoun och Smara. Läs mer här

Göteborgs Afrikagrupp har ordnat en rad aktiviteter för att uppmärksamma loppet. På lördag springer de 47km i Slottsskogen i Göteborg som symbol för 47 år av ockupation.  De har även en insamling för arbetet för ett fritt Västsahara. Om du är i Göteborg häng med! Läs mer här

Om du inte är i Göteborg var med och spring, gå eller kuta för ett fritt Västsahara där du är på söndag parallellt med Sahara Maraton! Du kan också tjuvstarta redan nu och springa innan maran. Ta bild av dig när du springer, lägg upp i sociala medier och tagga #SpringförVästsahara. 

På Afrikagruppernas regionkontor i södra Afrika och på kansliet i Stockholm hakar vi på göteborgarnas uppmaning och springer 47 km tillsammans. Vissa har redan börjat springa. 

Sahara maraton är ett viktigt lopp för att omvärlden inte ska glömma det västsahariska folket. 

Var med, spring i solidaritet för ett fritt Västsahara!

Anna Ushamba, programhandläggare på Afrikagrupperna är ute och springer för Västsahara i Johannesburg, Sydafrika
Jenny Nilsson, internationell programchef på Afrikagrupperna är ute och promenerar för Västsahara med sin familj.

STÖD OSS