Maria Larsson från Uppsala lokalgrupp vald till ordförande i Swedwatch - Afrikagrupperna

Nyhet 2021-07-05

Maria Larsson från Uppsala lokalgrupp vald till ordförande i Swedwatch

Maria Larsson från Uppsala Afrikagrupp valdes till ny ordförande i Swedwatch vid Swedwatchs årsmöte i maj. Afrikagrupperna är såklart väldigt glada att Maria valdes till ordförande. Men vad gör Swedwtach? Och vad innebär ordförandeskapet egentligen? För att ta reda på det ställde vi några frågor till Maria.

Grattis till ordförandeskapet Maria. Hur känns det?!
Tack! Det ska bli jättespännande att jobba närmare kanslichefen och att få vara med på Swedwatchs fortsatta resa. Under sina 18 år har Swedwatch gått från ett svenskt perspektiv till ett internationellt och från att publicera rapporter till att åstadkomma långsiktiga förbättringar inom företagsvärlden och för människor som drabbas av företagens verksamhet. Jag tycker att det är speciellt viktigt att Swedwatch arbetar nära de drabbade människorna, för fram deras åsikter och stärker deras rättigheter. I många länder riskerar tyvärr visselblåsare och försvarare av miljö och mänskliga rättigheter livet.

Berätta lite om dig själv!
Jag är agronom, journalist och författare, bor i Uppsala och är aktiv i Uppsala Afrikagrupp. Första gången jag gick med i Afrikagrupperna var på 1980-talet och då lockade kampen mot apartheid och för de portugisiska koloniernas självständighet. En lång tid var jag engagerad i helt andra saker, men när Monica Haglund 2007 ville starta om Örebro Afrikagrupp tyckte jag att det var dags att engagera sig igen. Samma år publicerades min och fotografen Ann Erikssons bok Tjugo år i Lourenços morança om utvecklingen i en by i Guinea-Bissau. Jag var särskilt intresserad av jordbruksutveckling men under de tjugo år vi följde byn hände inte mycket med produktionen av ris, som var bybornas basföda.

Berätta om ditt engagemang i Swedwatch!
De första åren var jag ersättare för Marja Wolpher som tidigare var anställd på Afrikagrupperna. Men de två senaste åren har jag varit ordinarie, nominerad av Afrikagrupperna. Jag är en riktig föreningsräv med stort intresse för lednings- och organisationsutveckling liksom för de ämnesområden som Swedwatch jobbar med, som ett hållbart utnyttjande av naturresurser och respekt för mänskliga rättigheter. Men styrelsen jobbar med policyfrågor och det gäller att inte bli för operationell, eftersom verksamheten sköts av ett kansli med fjorton duktiga medarbetare!

Det låter ju väldigt spännande! Var kan den som vill läsa mer hitta vidare information?
Swedwatch har en utmärkt webbplats, https://swedwatch.org/

Vi önskar Maria lycka till med ordförandeskapet och ser fram emot att följa Swedwatchs granskningar!

Maria Larsson och hunden Ruffa ute i skogen
Maria Larsson ny ordförande i Swedwatch

Swedwatch är en ideell forskningsorganisation som granskar svenska företag, investerare och myndigheter och analyserar om de tar ansvar för miljö, arbetsmiljö och mänskliga rättigheter i länder där de är verksamma. Swedwatch fokuserar på länder där det är hög risk för missbruk och ger röst åt människor som drabbas. Det gäller bland annat de länder där Afrikagrupperna är verksamma. Afrikagrupperna är en av Swedwatchs medlemsorganisationer, tillsammans med Act Svenska Kyrkan, Diakonia, Naturskyddsföreningen, Latinamerikagrupperna, Fair Action och – sedan årsmötet i maj – We Effect.

STÖD OSS