Genusbaserat våld och kvinnomord ökar - Afrikagrupperna

Nyhet 2020-07-14

Genusbaserat våld och kvinnomord ökar

Vi måste få ett slut på kvinnomorden, kräver Rural Women’s Assembly (RWA) i ett upprop mot det ökade våldet mot kvinnor i Sydafrika under Coronapandemin.

RWA är ett nätverk bestående av kvinnliga småskaliga bönder, kvinnorörelser och organisationer i södra Afrika. RWA beskriver hur det över hela världen görs stora ansträngningar för att plana ut smittspridningskurvan samtidigt som kurvorna för genusbaserat våld och kvinnomord stiger. Pandemiåtgärderna har ett pris och under de rådande maktstrukturerna betalas den största kostnaden av kvinnor som marginaliseras.

Genusbaserat våld och kvinnomord är inte något som uppstått på grund av svårigheterna som pandemin medför. Det har varit ett av Sydafrikas största samhällsproblem allt för länge.

I september skrev Sandrine Ndayambaje för Afrikagrupperna om våldet och reaktionerna emot det. Kvinnor över hela landet gick ut på gatorna och det blev enorma demonstrationer. Med hashtaggar som #RIPUyinene #AmINext spreds berättelser om övergrepp och kamp för rättvisa.

Under pandemin har läget för redan utsatta kvinnor i Sydafrika förvärrats.

Läs RWAs upprop här!

#FEMICIDEMUSTFALL

Demonstration mot genusbaserat våld och kvinnomord i Sandton, Sydafrika, september 2019. Foto: Anna Nordstrand

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS