International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - Afrikagrupperna

Nyhet 2020-05-17

International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia 

IDAHOT är den internationella kalenderdagen som vill synliggöra homo- och transfobi världen över. Afrikagrupperna är med i kampen mot alla former av hatbrott baserat på sexualitet och könsidentitet och för att alla människor ska kunna leva fria från våld, trakasserier och förtryckande föreställningar. 

Afrikagrupperna följer utvecklingen av ett uppmärksammat hatbrott i Namibia, där vår partner Positive Vibes och andra civilsamhällsorganisationer nu tar strid. Fallet handlar om en svart transkvinna som arbetar på en farm utanför Gobabis norr om Windhoek. En våldsam attack mot transkvinnan har spritts på sociala medier vilket orsakat ömsom mer nätvåld och solidarisk uppslutning.  

Positive Vibes är en av våra partnerorganisationer som tar ett kraftigt grepp om diskrimineringsfrågor och främjar hbtqi–personers rättigheter. De arbetar nu på tre nivåer för att stoppa våldet mot transpersoner genom 1. säkerhetsåtgärder, skydd och wellnessinsatser för överlevare 2. tillgång till rättssystemet i Namibia 3. tydlig kommunikation och informationsspridning. 

Afrikagrupperna står bakom Positive Vibes i påtryckningarna mot namibiska beslutsfattare och polismyndighet att agera. I deras pressmeddelande den 5 maj 2020 är derasståndpunkt bestämd och målmedveten. 

We, as concerned human rights defenders and civil society organisations protecting and promoting human rights in Namibia, hereby condemn the gross dehumanization, unlawful detention and torture of a transwoman on a farm near Gobabis several weeks ago, which was filmed and circulated widely on social media. We also note with grave concern, the ensuing homo and transphobic commentary and attacks in our communities following the circulation of the video clip  

‘As a collective, we believe equality and freedom from discrimination is a fundamental right and principle that would guide the justice proceedings which will emerge from this case. All persons are equal before the law and are entitled to its equal protection. We have faith in our criminal and civil justice system in which we hope to see access to justice and the right to information attained at all times’ 

När vi pratar med Positive Vibes har teamet precis kommit hem från brottsplatsen i Gobabis. Salen Kambinda som är verkställande chef på Positive Vibes i Namibia beskriver fallet som djupt oroande men att personen nu är i säkerhet.

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS