Runåbergs fröer stöttar Fröaktionen - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-11-09

Runåbergs fröer stöttar Fröaktionen

På Afrikagrupperna tror vi på lokalt och globalt samarbete för hållbar utveckling. Blir du månadsgivare i samband med Fröaktionen får du två påsar fröer från Runåbergs Fröer; en till dig själv och en som du kan dela med en vän. Men vilka är Runåbergs fröer? Julia Adielsson, verksamhetsledare, på företaget svarade på några frågor!

Vilka är Runåbergs fröer?

Vi är en ekologisk fröfirma som säljer fröer till framför allt fritidsodlare i Norden. Vi har funnits sen början på 80-talet och håller till på västkusten några mil norr om Göteborg. Våra hjärtefrågor är ekologisk odling och att bevara den odlade biologiska mångfalden genom kulturarvssorter. Vi är övertygade om att ett jordbruk utan bekämpningsmedel, hybrider och konstgödsel är ett måste för jordens överlevnad. En odling med uppriktig vördnad för det levande, utan användning av lättlösligt konstgödsel och kemiska bekämpnings- och tillväxtmedel. Och vi gör vad vi kan för att hitta fröproducenter, odlare och kunder runt om i Skandinavien med samma inställning.

Varför ska en köpa fröer hos er?

Är du intresserad av odling och söker ett stort och brett sortiment av ekologiska fröer så hittar du det hos oss. Alla sorter har vi testat i flera år innan vi tar in dem i sortimentet, så vi vet med säkerhet att de fungerar bra här hos oss i norden. Vi sätter också stort värde på grobarheten på våra fröer och testar varje sort minst en gång varje år för att du som odlar ska få fröer av god kvalité. Så är du ute efter ekofröer av god kvalité och vill ha många sorter att välja bland, såväl nya spännande som gamla bevarandevärda kulturarvssorter, så är du välkommen till oss!

Varför är det bra med ekologiska fröer och vad är skillnaden mot fröerna jag köper i mataffären?

Vi brukar säga att det handlar om att tänka steget före. Ekologiska fröer och ekologiska odlingsmetoder gör självklart skillnad i den egna odlingen, men ännu viktigare är att se på det i större skala: Hur blev det här fröet till? Hur ser fröodlingen ut i Sverige och världen? I nuläget finns det inga gränsvärden för hur mycket man får bespruta odlingar för just fröproduktion och det används otroliga mängder konstgödsel och bekämpningsmedel. Dessa konstgjorda preparat påverkar sin omgivning fundamentalt och bidrar till utarmade jordar utan mikroliv, en nedbruten biologisk mångfald och sjukdomar hos människor som arbetar på odlingarna. Därför är det minst lika viktigt att köpa ekologiska fröer som att köpa ekologisk mat i butiken.

Hur jobbar ni med att spara, byta och dela fröer? Ni pratar om fröodling, är det samma sak?

Fröodling innebär att du tar vara på ditt eget frö i din odling. På vår hemsida och i vår bok Runåbergs Fröer kan du hitta mycket information om hur du kan gå tillväga för lyckas med din fröodling. Vi uppmuntrar detta och tror att den egna fröodlingen är väldigt viktig för att bevara alla de tusentals gamla lokala sorter som finns världen över och som inte säljs på den kommersiella frömarknaden. De senaste hundra åren har tusentals sorter försvunnit, eftersom odling har blivit mer industriellt och de stora företagen bara odlar det de tjänar mest pengar på. Därför uppmuntrar vi alla att ta egna fröer, byta fröer med varandra och att försöka hitta lokala sorter som man inte kan köpa i affären.

Sedan finns frågan om F1-hybrider. En F1-hybridsort är en sort som kommit till genom att vi människor korsat två sorter för att få fram vissa specifika egenskaper. F1-hybrider är vanliga i fröbutikerna och kan ge bra och stabil skörd, men problemet ligger i att fröet som hybriden producerar inte är stabilt och kan ge en avkomma som inte alls liknar hybridsorten. Det går alltså inte att skörda sina egna fröer från en F1-hybrid och du är tvungen att köpa nya frön varje år för att odla sorten. I vårt sortiment har vi inga F1-hybrider och säljer endast fröer till sorter som du kan skörda dina egna fröer från.

Varför sponsrar ni Fröaktionen med fröer?

Vi tycker att Fröaktionen arbetar med flera av de frågorna som ligger oss varmt om hjärtat. Rätten till sitt eget utsäde och sin egen mat är en av vår tids viktigaste frågor och vi blev väldigt glada när ni på Afrikagrupperna frågade oss om vi ville samarbeta med er. Vi måste värna om rätten att odla vårt eget frö, byta fröer med varandra och ta vara på såväl vår odlade biologiska mångfald som vår jord och vårt klimat.

Bild: Julia i gurkodlingen, fotot är taget av Runåbergs fröer

Läs mer här:

Fröaktionen
Bli månadsgivare och få två fröpåsar från Runåbergs fröer
Besök Runåbergs fröer

STÖD OSS