Zimbabwe protesterar mot USA – och EU sanktioner - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-10-29

Zimbabwe protesterar mot USA – och EU sanktioner

Under förra veckan fattade Zimbabwes regering beslut om att tillkännage den 25e oktober som en allmän helgdag. Beslutet inkommer efter ett toppmöte i augusti som hölls i Tanzania av SADC (Southern African Development Community). Under mötet diskuterades det som anses vara illegala sanktioner av EU och USA mot Zimbabwe. Samtliga SADC-medlemmar uppmanades att protestera mot sanktionerna i solidaritet med Zimbabwe. Zimbabwes regering uppmanade även dess befolkning att protestera mot sanktionerna den 25e oktober.

Bland landets befolkning finns det blandade känslor kring evenemangen. Då det är förståeligt att sanktionerna drabbar landets utveckling, upplever folket att regeringens handlingar har orsakat störst skada. Den ekonomiska krisen i Zimbabwe har pågått i flera år och i samband med den svåra torkan, riskerar landet att hamna i en svältkatastrof. När President Emmerson Mnangagwa kom till makten fanns det hopp om förändring. Men istället har Mnangagwas regeringen infört samma våldsamma taktik som under föregående president Robert Mugabes tid. Våldet mot politiska motståndare och människorättsvetare fortsätter att öka. Folk lever i ständig rädsla och detta leder till att få vågar göra sina röster hörda.

Trots att regeringen lagt resurser på att uppmana till protester (erbjudit mat och transport), blev inte mobiliseringen lika stor som regeringen hade hoppats på. Sett till hur våldsamt regeringen svarat vid tidigare demonstrationer var det låga deltagandet inte oväntat. Att majoriteten av befolkningen dessutom befinner sig i en ekonomisk- och social kris, gör det svårt för människor att finna ork eller mod till politiskt engagemang.

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS