Renamo vill ogiltigförklara resultatet från Moçambiques parlamentsval - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-10-24

Renamo vill ogiltigförklara resultatet från Moçambiques parlamentsval  

Den 15 oktober gick Moçambique till parlamentsval. De oroligheter och våldsamheter som präglat valkampanjen fortsatte under valdagen och kvarstår i skrivande stund. Tre dagar efter valet blev det känt att ytterligare två personer dödats. Den här gången var det en representant från Renamo och hennes make som försvann på valdagen och som senare kom att hittas skjutna till döds. Antalet dödsfall beräknas nu vara uppe i 40 fall, varav 10 är mord och resterande olyckor. 

Även om det slutgiltiga valresultatet inte publicerats ännu visar den preliminära rösträkningen att President Nyusi och hans Frelimo leder stort med 70% av rösterna gentemot oppositionen Renamo 25%. Men att det preliminära valresultatet är en faktisk avspegling av folkets vilja är det många som betvivlar. Bortsett från att de skrämseltaktiker som rapporterats om, har människor vittat om flera fall av valfusk och slumpmässiga arresteringar. I Nampula och Zambézia har personer blivit påkomna när de försökt fylla valurnor med flera valsedlar förkryssade Frelimo. I ett stickprov som gjorts i Beira visar att antalet valsedlar överstiger antal registrerade röstare. 

Sett till de oegentligheter och skrämseltaktiker som genomsyrat valprocessen har bland annat EU:s observatörsgrupp kritiserat Frelimo för att orättfärdigt använda statens resurser till sin egen nytta. Oppositionspartierna Moçambique Democratic Movement (MDM) och Renamo har kritiserat valet för att inte varit fritt, transparent eller rättvist. Dessutom ser det ut som att valprocessen kan komma att hota det fredsavtal mellan Frelimo och Renamo som upprättades i augusti 2019. Renamo har inte enbart sagt att de kräver att valproceduren ogiltigförklaras, dessutom finns en risk att fredsavtalet rivs upp då de hävdar de att Frelimo brutit mot en punkt i avtalet som förbjuder någon av parterna att ”använda våld eller skrämsel i politiska syften”.

Som senast kan valresultatet publiceras inom 15 dagar efter valdagen. Enligt valkommissionen kan delar av guvernörsvalet börjas offentliggöras redan på måndag. Tills vi fått det slutgiltiga resultatet återstår det att se dels hur stor inverkan våldet haft på valdeltagandet, men framförallt hur den politiska stabiliteten kommer att utvecklas framöver.

Text: Lisa Broberg, praktikant på Afrikagruppernas regionala kontor i Johannesburg, Sydafrika

STÖD OSS