Studenter höjer rösten genom Ilrigs studiecirklar! - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-09-11

Studenter höjer rösten genom Ilrigs studiecirklar!

Afrikagruppernas partnerorganisation Ilrig arbetar med att synliggöra orättvisor i samhället och stötta sociala och feministiska rörelser – i södra Afrika och globalt. Ilrig är en icke-statlig organisation som tillhandahåller utbildning, publikationer och arrangemang för arbetarrörelsen, ungdomar och andra utsatta grupper i regionen. Deras arbete tar avstamp i neoliberalism och den globalisering som utmanar människors levnadsvillkor och rättigheter.

Ilrig driver bland annat framgångsrika aktiviteter för ungdomar – i Philippi och Bubunga – på två högstadieskolor belägna i kåkstäder utanför Kapstaden. Skolorna är i dåligt skick där lektioner äger rum i baracker utan ventilation och ljudskydd. Kåkstaden Philippi är ett bosättningsområde som idag möter ett nyuppblossat våld och ökad gängkriminalitet. Ungdomar och inte minst unga kvinnor växer ofta upp till ett liv i arbetslöshet, i en verklighet där man inte går klart skolan, tvingas ofta in i kriminell verksamhet i brist på andra framtidsval.

Ilrig och deras projektledare Anele Selekwa kommer varje vecka till skolorna och håller en ledarskapsworkshop där de berör ämnen som det politiska klimatet i Sydafrika, vilka utmaningar en möter som ung sydafrikan och innebörden av korruption, fattigdom etc. En grundbult för Ilrig är feminism vilket genomsyrar de alternativ till förändring de skapar och uppmuntrar för studenterna. Anele berättar att Bellhooks feministiska verk och ledord att ’det personliga är politiskt’ är centralt i studenternas samtal.

Genom ledarskapsträffarna vill Ilrig främja att unga tjejer höjer sin röst och kräver sina rättigheter.
För att skapa en trygg och kreativ miljö använder de sig av poesi, dans och musik som verktyg för att dra igång diskussionerna. När Afrikagrupperna besöker gruppen diskuterar eleverna Alicia Keys dikt ’I’m a Prisoner’ som gav tillfälle att prata kring att vara en fånge i sin egen kropp, hudfärg eller samhälle.

Afrikagrupperna får genom Ilrig en pratstund med Siphosihle Lisa, före detta student på Philippi High School. Hon är född i Port Elisabeth men flyttade till Kapstaden när hennes mamma gick bort och är därför uppvuxen hos sin moster. Siphosihle har gått på Philippi High School mellan åren 2014–2015. Hon berättar för oss att skolan grundades år 2008 och faciliteras av Department of Education. När barackerna slogs upp det året fick skolan dela plats med en förskola som då fick ge upp sin lekplats.

Siphosihle beskriver hur skolan länge ignorerats och hur man struntat i att upprusta lokalerna till en anständig nivå. Idag är klassrummen slitna, inte sällan utan ventilation och ibland har lektionssalarna översvämmats av regn. Skolan ligger mitt i kåkstaden Philippi och oljud från förskolan och skjulen i kring påverkar koncentrationen för studenterna menar Siphosihle.

Flera gånger har studenterna utan framgång försökt få till möten med departementet för att kräva bättre infrastruktur och villkor. Under Siphosihles år på skolan fick studenterna nog och elever från den Ilrig-regisserade ledarskapsgruppen genomförde 2015 demonstrationer utanför politikernas kontor. ’De var tvungna att få veta hur vi har det’ säger Siphosihle. Under försöket att göra sin röst hörd för en bättre skolgång blev studenterna attackerade av polis. De blev bortkörda med våld, eskorterade från platsen och fyra personer hamnade på sjukhus. Ledarskapsgruppen anordnade då en insamling för de studenter som blivit skadade i demonstrationen och kunde ersätta de som fått ägodelar, skor eller skoluniformer sönderslitna. Veckan efter demonstrationen besökte politiker skolan och gick med på att innan 2018 ska en ny skola bli byggd, elever och lärare skulle få bättre material och datorer.

Trots motkrafter har ungdomarnas röster fått gehör och skolan i Philippi flyttar i år äntligen till bättre lokaler utrustade med donerade datorer, nytt utbildningsmaterial och isolering. I september 2019 är förhoppningen att studenterna skriver sina final exams i de nya lokalerna. Ilrigs arbete för att lyfta ungdomar har i det här fallet gett studenter mod och kraft att våga organisera sig och stå upp mot orättvisor. Siphosihle berättar att hennes tid på Philippi High School och genom ledarskapsgruppen lärt henne så otroligt mycket och gjort henne till den hon är idag. Idag studerar hon ekonomi på högskola men skulle också vilja studera politik i framtiden.

Läs mer om Ilrigs arbete och stötta en organisation som i sin tur driver arbete för bättre villkor på högstadieskolor, för att unga ska få anständiga skolvillkor och våga höja rösten för en bättre framtid:
Bli månadsgivare här
Läs mer om Ilrigs verksamhet här.
Läs mer om Philippi High Schools studentuppror här
Läs och lyssna till Alicia Keys dikt här

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS