Xenofobiska upplopp i Sydafrika – ”en attack mot arbetarklassen” - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-09-10

Xenofobiska upplopp i Sydafrika – ”en attack mot arbetarklassen”

Sedan en tid har Sydafrika skakats av upplopp och attacker främst riktade mot invandrare i provinsen Gauteng, där huvudstaden Pretoria och storstaden Johannesburg liksom kåkstäderna Soweto och Alexandra ligger. Civilsamhället svar är starkt och tydligt, våldet bör betraktas som xenofobiskt och det är en attack mot arbetarklassen då de mest utsatta drabbas och inte de som profiterar på det rådande ekonomiska systemet.

Minst 12 människor har mördats, och butiker och kontor har plundrats och i vissa fall bränts ner till grunden. Polis har gripit över fyrahundra personer som deltagit i upploppen, men det är en försumbar minoritet och kravallerna fortsätter, om än inte till samma intensitet som för en vecka sedan. De senaste veckornas oroligheter är de senaste i en rad attacker som många hävdar har främlingsfientliga motiv.

Orsaken till upploppen och plundringarna debatteras flitigt i media just nu. Vissa medier hävdar att det hela började efter att en taxichaufför skjutits till döds i Johannesburgs centrala handelsdistrikt (central business district, CBD) av misstänkta knarklangare söndagen den 1 september. Andra medier hänvisar till den brand i stadsdelen Jeppstown samma dag som ledde till tre personers död. Klart är iallafall att upplopp bröt ut i både Jeppstown och Johannesburg CBD kort efter båda incidenterna, och att dessa spred sig andra stadsdelar och till huvudstaden Pretoria sent på söndagen och tidigt på måndagen. Under tisdagen hade upploppen spridits vidare till kåkstaden Alexandra.

Stadsdelen Braamfontein i centrala Johannesburg, där jag och Sandrine som praktiserar på Afrikagruppernas regionala kontor bor och jobbar, har än så länge skonats från upploppen, men vi märker en tydlig oro bland folk som bor och arbetar i området. Många butiker höll stängt förra veckan, och betydligt färre människor rör sig på gatorna än vad som är normalt. Under måndagen efter upploppens början, när oroligheterna spridits sig till kollektivtrafiknavet Park Station ett par minuter härifrån, så var gatan utanför vårt kontor i stort sett tom på trafik.

Upploppen består främst av att butiker och bilar plundras och bränns ner, men även kontor och moskéer har attackerats. De främsta offren för attackerna är invandrare, en övervägande majoritet av butikerna som plundrats ägs av människor från andra afrikanska länder. Vissa hävdar att det faktum att det inte enbart är utländskt ägda butiker som plundrats visar att attackerna inte är främlingsfientliga, utan beror på att folk är hungriga och desperata. Polisministern sade i ett uttalande att attackerna inte var främlingsfientliga utan berodde på organiserad brottslighet, något som Gautengs landshövding instämde i. Många bedömare menar däremot att attackerna riktar sig mot utlänningar, men att de som plundrar och bränner inte alltid kan skilja på invandrare och sydafrikaner. Det är också möjligt att upploppen började som främlingsfientliga attacker, men senare kapades av upprorsmakare som såg en chans att plundra och förstöra. Klart är iallafall att det är folk från andra afrikanska länder som drabbats värst av de senaste dagarnas kaos.

Sant är att den sydafrikanska ekonomin är i fritt fall, trots en oväntad tillväxt under årets andra kvartal. Arbetslösheten i landet steg nyligen till skyhöga 29%, och ungdomsarbetslösheten är ofattbara 56,4%. År av ekonomisk och politisk misskötsel och korruption från ANC-regeringen, kombinerat med att stora multinationella företag utvinner och extraherar Sydafrikas naturtillgångar för eget vinstsyfte, har lett till en ekonomisk kris och en befolkning som tappat förtroendet för sin stat och saknar medel att försörja sig.

Samtidigt har Sydafrika en lång historia av främlingsfientligt våld. I takt med att Sydafrikas ekonomi försämrats har antalet attacker mot utlänningar också ökat, och invandrare beskylls för i stort sett alla problem i landet, från kriminaliteten till att de stjäl folks jobb och försämrar villkoren på arbetsmarknaden. Så sent som i mars i år dödades tre personer och ett femtiotal människor fick söka skydd inne på en polisstation och i en moské efter att runt hundra människor attackerat butiker ägda av invandrare i staden Durban i östra Sydafrika. Attackerna sägs ha inspirerats av ett tal av president Ramaphosa där han lovat stränga åtgärder mot illegala invandrare som är involverade i kriminalitet. Under de senaste åren har även dussintals utländska lastbilschaufförer mördats, och hundratals fler drivits från sina jobb, i attacker från sydafrikanska chaufförer som anser att utlänningarna stjäl deras jobb. En sydafrikansk åkeriförening har rapporterat 75 sådana attacker bara sedan mars i år.

Stödet för de främlingsfientliga attackerna är svårt att mäta, men det sträcker sig definitivt utanför de grupper som utför dem. I tidningarna kan man läsa citat från många sydafrikaner som säger sig inte stödja våldet i sig, men som håller med om att invandrarna måste ut ur landet. Ett par människor jag har pratat med själv har uttryckt samma åsikter.

Civilsamhället i Sydafrika reagerar starkt mot våldet och 50 civilsamhällesorganisationer har gått ihop under People’s coalition against xenophobia. De arrangerar en demonstration på lördag som ska gå genom centrala delar av Johannesburg där flera av attackerna inträffat. Koalitionen är väldigt tydlig med att den senaste tidens attacker bör betraktas som xenofobiska och kopplar även samman det med en lång rad andra frågor som fattigdom, systemisk rasism, arbetslöshet, neoliberal kapitalism, klimatförändringarna, bostadsbristen. Migranter har kommit att användas som syndabockar av politikerna och av de rika som profiterar på systemet för att dra uppmärksamhet från problemen som de skapar. Xenofobi är en attack mot arbetarklassen eftersom det inte är ägarna av de stora utländska företagen som attackeras, utan de fattiga immigranterna och arbetarklassimmigranterna.

När denna omgången upplopp tar slut är svårt att veta. Något som är säkert är dock att Sydafrikas ställning som förebild för andra afrikanska länder är i stort sett förlorad. Ministrar från en lång rad afrikanska länder har fördömt våldet mot deras landsmän och den Sydafrikanska regeringens hanterande av händelserna, och hotar med sanktioner. Flera ställde in sin medverkan i World Economic Forum i Kapstaden i förra veckan, och Zambias fotbollslandslag ställde in en planerad vänskapsmatch mot Sydafrika pga. ”det rådande säkerhetsläget”. I Nigeria har hämndattacker skett mot Sydafrikas ambassad. Om de inte är försiktiga, och på allvar bekämpar de främlingsfientliga vindarna i landet, så riskerar Sydafrika att skapa permanenta ovänner på den afrikanska kontinenten. Då blir en ekonomisk återhämtning ännu svårare att föreställa sig.

Malte Roos, praktikant på det regionala kontoret i Johannesburg

#westandagainstxenophobia #shutdownxenophobia

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS