Situationen i Moçambique är akut - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-04-30

Situationen i Moçambique är akut

Under helgen drog cyklonen Kenneth in över norra Moçambique och beräknas ha förstört 3 300 bostäder och omkring 18 000 personer befinner sig i så kallade nödläger undan cyklonen. Fem dödsoffer har bekräftats men dödstalet befaras ännu stiga kraftigt och det uppskattas att 700 000 personer kommer påverkas av cyklonen. Landets nordligaste provins, Cabo Delgado, drabbades värst av Kenneths framfart och folk uppmanas nu att söka sig högre upp, något som hindras av vattenmassorna som dragit med sig både mark, vägar och broar.

Hundratusentals människor hotas av bland annat översvämningar när de kraftiga regnen fortsätter och det uppskattas komma över 250 mm vatten de närmaste dagarna, vilket utgör en fjärdedel av den årliga regnmängden i regionen. Läget är akut nu, men kan komma att bli ännu värre.

Våra partnerorganisationer gör allt de kan för att hjälpa till, men ingen av de jobbar med humanitära insatser, något som krävs vid en katastrof som denna magnitud. Dock spelar vårt arbete en viktig roll i återuppbyggnaden. Bland annat har arbetet efter Idai påbörjats genom att dela ut lokala fröer så att småbönder kan återta sina jordbruk och socio-ekonomiskt stöd.
UNAC, vår partnerorganisation med flertalet medlemmar i Cabo Delgado arbetar på samma sätt vid denna cyklon. Först påbörjas en mobilisering av deras medlemmar som blivit påverkade av cyklonen, och försöker att bistå på de sätt som behövs med främst mat och vatten. De upprättade efter Idai ett post-flood emergency intervention program vilket innebär en socio-ekonomisk återuppbyggnad för påverkade bönder och deras familjer, något som även kommer tillämpas för de drabbade i Cabo Delgado efter cyklonen Kenneth.

Fotograf: Denis Onyodi IFRC/DRK/Climate Centre

Läs mer:
Stöd återuppbyggnaden efter cyklonen Idai
De får betala för västvärldens utsläpp

Du kan ge ditt stöd på flera sätt:
Bli månadsgivare – då stöttar du allt arbete som Afrikagrupperna bedriver, bland annat stöd till lokala organisationer i Moçambique och Zimbabwe
Skänk en gåva via vår insamling på Better Now
Skänk en gåva via Facebook
Swisha valfri summa till 900 33 77. Skriv ”Idai” i meddelandefältet.

Stöd vårt arbete!

Våra månadsgivare – Afrikapartners, är otroligt viktiga. Regelbundet stöd gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt och göra verklig skillnad för människor i södra Afrika. Andra sätt att stödja vår arbete är att swisha ett bidrag eller köpa en gåva.

STÖD OSS