Nytt från södra Afrika - Afrikagrupperna

Nyhet 2019-03-15

Nytt från södra Afrika

Den amerikanska presidenten Donald Trump förlänger USAs sanktioner mot Zimbabwe. Över 200 000 har fått lämna sina hem i Malawi och Moçambique till följd av det oväder som härjar i regionen. Kvinnliga lantbrukare i Sydafrika visar sitt missnöje mot landets vinindustri och rättegången mot Tyskland om folkmordet de genomförde i Namibia avvisas i New York.

Amerikanska presidenten Donald Trump förlänger sanktioner mot Zimbabwe
President Donald Trump har förlängt sanktionerna mot Zimbabwe med ett år och säger att den nya regeringens politik fortsätter att utgöra ett ”ovanligt och extraordinärt” hot mot den amerikanska utrikespolitiken.

Förlängningen av sanktionerna kommer trots de samtal som förts mellan den amerikanska regeringen och flertalet afrikanska ledare, inklusive Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. De afrikanska ledarna lobbar för att sanktionerna ska hävas för att ge Zimbabwe möjligheten att återhämta sig från sin ekonomiska kris.

Läs mer på: President Donald Trump extends Zimbabwe sanctions

Tropiskt oväder orsakar översvämningar i Moçambique och Malawi
Ett tropiskt oväder som bildades över havet tidigare i veckan har rört sig in över över Moçambique och grannländerna.
Över 230 000 personer har tvingats att lämna sina hem i Malawi och dödssiffran har nu stigit till över 100 på grund av den cyklon som har svept in över sydöstra Afrika. I Mocambique har dödsiffran stigit till 16 personer och dragit in över provinserna Manica, Sofala och Tete. Det uppskattas i nuläget som om 80 000 personer har blivit påverkade av cyklonen i Mocambique.
Medan lågtrycksområdet inte intensifierades fortsatte det att sprida tungt regn över många av de redan mättade regionerna i centrala Moçambique och södra Malawi och förväntas ta sig in över Zimbabwe under helgen.

Läs mer på: Tropical disturbance brings flooding

Kvinnliga bönder i Sydafrika visar sitt missnöje mot vinindustrin
En grupp av mestadels kvinnliga lantarbetare lämnade högar av skräp vid porten till Dawn Mountains vinodling i Simondium tidigare i veckan. Lantarbetarna kväver bättre levnadsvillkor för de familjer som bor i de förfallna gårdshusen, där avfall inte samlats in på flera månader och finns varken toaletter eller tillgång till rent rinnande vatten.

– Vi är trötta på de levnadsvillkor vi tvingas att leva i. Smutsen runt våra hem byggs på hög. Det är inte hälsosamt att leva såhär, berättar Maria Scheepers för nyhetsbyrån Groundup som själv är bosatt i det utsatta området.

Läs mer på: Farm dwellers dump rubbish at gate to wine farm

Stämningsansökan mot Tyskland avslogs
Representanter för de två Namibiska folkgrupperna herero och nama har lämnat in en grupptalan till en domstol i New York mot Tyskland. I sin grupptalan kräver de två folkgrupperna ekonomisk kompensation, samt att få delta i förhandlingarna mellan länderna. De vill att Tyskland ska betala skadestånd för det folkmord och egendomskonflikter av kolonister som skedde i Namibia i början av 1900-talet då mer än 100 000 människor mördades.

Vi har skrivit om detta tidigare, bland annat i blogginlägget Tyskland erkänner folkmordet och planera en ursäkt .

Bild: Ovädret har dragit in över tre provinser i Moçambique.

Läs mer på: Lawsuit against Germany over Namibian genocide is dismissed in New York

STÖD OSS